Nieuws uit Lima

Mooi werk
Het was gaaf en leerzaam om de afgelopen twee weken mee te lopen met Willem en Erna en iets van hun werk in Lima te zien. Het project Brazos Abiertos (Open Armen) bestaat onder andere uit een schooltje en een kerk. Vanuit deze twee gebouwen worden verschillende acitiviteiten georganiseerd. Zo is er een aantal keer in de week huiswerkbegeleiding, op woensdag zijn er vrouwengroepen en op zaterdag is er een programma voor tieners.

Bezig op het nieuwe schoolterrein
Bezig op het nieuwe schoolterrein
Kaartjes knutselen na de huiswerkbegeleiding
Kaartjes knutselen na de huiswerkbegeleiding
Micha in een klasje
Micha in een klasje
Spakenburgs
Spakenburgs visfeestje

Vorige week mochten wij het zaterdagprogramma voor de tieners voorbereiden. Dit hebben we samen met onze vriendin van de DTS gedaan, Cinthia. Eigenlijk is het best bijzonder dat Cinthia tijdens de DTS een medestudent van ons was en dat ze zo dichtbij het project van Willem en Erna blijkt te wonen. Naast haar vriend had ze ook nog drie vrienden van de kerk meegevraagd. Leuk dat deze connectie is gelegd, zodat Cinthia en haar vrienden misschien wel bij het project betrokken kunnen blijven.

img_20161015_1811041

Ik vond het mooi om iets mee te krijgen van het werk dat in de vrouwengroepen wordt gedaan. Er zijn twee groepen, één keukengroep en één handenarbeidgroep. De keukengroep leert elke week een nieuw recept. Dit recept kunnen ze gebruiken om dingen te bakken die ze op straat kunnen verkopen om een klein inkomen te verdienen. In de keuken gaat het er heel relaxed aan toe. De vrouwen staan om een hoge tafel heen. Terwijl de vrouwen gezellig staan te praten wordt de kom met deeg doorgegeven en iedereen roert er langzaam twee rondjes in. Het is duidelijk dat de vrouwen ook voor hun ontspanning hier komen. De andere groep maakt bijvoorbeeld kettingen, kussenhoezen en sleutelhangers. Afgelopen woensdag was er een dame van de organisatie Fair Trade. De vrouwen liepen een modeshow en vervolgens plaatste de dame een bestelling. Leuk om mee te maken! Deze spullen komen onder andere in de wereldwinkel in Spakenburg terecht!

We zijn ook een paar keer op bezoek geweest bij mensen om een voedselpakket te brengen. Hoe deze families in krotten leven met hun kinderen maakt zeker indruk. Veel mensen in deze wijk hebben een klein inkomen door het sorteren van afval. De vuilnisbelt is geen groeiende heuvel maar een groot gat/ravijn dat gevuld wordt. Eén huisje stond letterlijk op de rand, naast de steile afgrond, geen fijne plek om met kleine kinderen te wonen! Een ander gezin had een kindje, iets jonger dan Micha, dat behalve borstvoeding niets wilde eten. Ze wilde ook voortdurend vastgehouden worden en ze was (in mijn ogen) griezelig klein. De dokter had gezegd dat ze een allergie voor het vele stof in de wijk had. Een opmerkelijke verklaring, maar ik kan me zeker voorstellen dat deze wijk niet de meest gezonde omgeving is.

img_20161015_184111

Bijzonder nieuws
We hebben nog een leuk bericht; we kunnen allebei weer aan de slag bij onze vorige werkgever! Henk gaat weer voor de ZOA aan het werk en ik ga weer les geven op de Guido. Daarbij willen we vertellen dat we om een halfjaar contract gevraagd hebben, omdat we de komende tijd blijven bidden en overwegen of we ingaan op een uitnodiging die we vanuit Zuid-Afrika hebben ontvangen om daar aan de slag te gaan voor de stichting Hope Southern Africa. Hierover kunnen we nog veel meer vertellen, maar dat doen we graag als we volgende week weer thuis zijn.

Familieplaatje
Familieplaatje

img_20161015_184834

Verdriet
Helaas sluit ik dit bericht af met iets heel verdrietigs. Onze laatste week hier zouden we doorbrengen met Cinthia. Eergisteren en gisteren hebben we een leuke tijd gehad samen. Gisteren hebben we bij een uitgebreid ontbijt ook haar moeder leren kennen, een ontzettend lieve vrouw (met haar vader hadden we al kennis gemaakt, want hij had Cinthia bezocht op haar verjaardag tijdens de dts). Vanmorgen vroeg werden Cinthia en haar zus wakker gebeld. Hun moeder heeft een hartaanval gekregen en is overleden. Wat bizar, wat een verdriet en wat ongelofelijk. Als jullie voor de familie Cespedes willen bidden graag.

9 gedachten over “Nieuws uit Lima

 1. Nice to hear you’ll be back on the Netherlands next week. May the Almighty bless you as family for the good work you have done in South America. Hope to see you again in SA. Save flght back to your country. Much love. Rachel and family.

 2. Wat gaat de tijd snel, volgende week zijn jullie al weer thuis. Wat een verdrietig nieuws voor jullie en Cynthia. We zullen voor jullie allemaal bidden!
  Tot snel. En een goede terugreis gewenst. Liefs Ruben en Margriet

 3. Nog een paar goede dagen en dan weer terug naar Nederland waar jullie familie met open armen jullie verwelkomen en waar ok weer werk is, wat een zegen, sterkte met verdriet van jullie vriendin, wees om haar heen, en God troost, liefs Albert en Tea

 4. Wat een bijzondere tijd hebben jullie gehad.
  Verdrietig van de vader van jullie vriendin, we zullen voor hen bidden.
  Mooi dat jullie in Nederland weer zo snel aan het werk kunnen. Afwachten maar wat er de komende tijd weer op jullie pad komt. Goeie reis terug!
  Groetjes Tim, Andrea, Anna, Iris en Peter

 5. Wat gek om straks weer thuis te zijn. Jullie hebben een mooie tijd gehad daar ook in Peru, zo te lezen! Wat een heftig nieuws over Cinthia zeg. Heel bijzonder dat jullie haar moeder net nog hebben leren kennen. Een goeie reis terug en nu dus nadenken en bidden of jullie naar Zuid Afrika gaan. Spannend! Groetjes Bjorn en Jeanine

 6. Wauw wat is dat snel gegaan zeg allemaal! Fijn dat julliemons steeds op de hoogte hebben gehouden! In gebed blijven we voor jullie bidden, ook voor het verdrietige nieuws voor Cinthia en haar familie. We wensen jullie een goede reis terug naar huis en alvast: welkom terug in Spakenburg en onze kerkelijke gemeenschap Spakenburg Noord.

 7. Beste Henk, Linda en Micha,
  Hartelijk bedankt voor alle verhalen van de afgelopen tijd. Ik ben zeer onder de indruk van wat jullie gedaan hebben daar. Veel sterkte voor Cynthia en haar familie. Mooi dat jullie weer terug kunnen naar ZOA en de Guido. Voor straks een goede reis naar huis en een geweldig mooi weerzien met jullie familie! WIe weet, straks volg ik jullie weer in Zuid-Afrika! Gods zegen gewenst! Hartelijke groeten van Corry Zantema

 8. Hi Linda, Henk en Micha,
  De tijd die jullie in Zuid Amerika hebben doorgebracht en dat wat jullie gedaan hebben en beleefd hebben, zal impact hebben op,hoe jullie je levensweg vervolgen. Veel mensen daar zullen jullie missen. Veel mensen hier zijn blij dat jullie weer thuis komen. Henk, welkom bij ZOA. Ik had in de wandelgangen al wat horen fluisteren. Wat triest dat jullie vriendin Cynthia en haar familie zo onverwacht afscheid moeten nemen van hun vrouw/moeder. In gedachten en gebed bij hen. Goede en veilige thuisreis. Tot gauw.

 9. Lieve Henk en Linda

  Wat een bijzonder verhaal. En ondanks het verdrietige nieuws aan het einde, toch bijzonder dat je de moeder van Cynthia nog ontmoet heb. Zo had het moeten zijn.

  Geniet nog even van jullie laatste dagen en Gods Zegen gewenst over de terugreis naar Nederland.

  Veel liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.