Kerst in Kaapstad

Leuk om iets te vertellen over hoe wij Kerst vieren hier in Zuid-Afrika!

Kerstviering voor de kinderen

Toen wij begonnen met ons werk in Zuid-Afrika, richtte onze stichting zich vooral op 7de Laan. Inmiddels is ons werkgebied uitgebreid en werken we ook met gezinnen in Oppermans Oord, City Mission en Masincedane. Dit zijn allemaal kleine ‘informele wijken’ die aan dezelfde weg liggen.

In deze wijken is de werkloosheid erg hoog en zijn er grote problemen met alcohol- en drugsverslaving. Ons werk bestaat voor een groot gedeelte uit het begeleiden van mensen die de keuze hebben gemaakt om af te gaan kicken. We zien dat door Gods kracht levens compleet veranderd kunnen worden. Het evangelie geeft besef van waarde, vergeving en hoop.

Graag vertellen we over Gods mooie boodschap voor ons, speciaal ook in de kersttijd, maar ook hier is dit jaar alles anders en kunnen we niet zomaar een kerstviering organiseren. Natuurlijk hebben we nagedacht over wat er wel mogelijk is. Er is een grote donatie binnen gekomen om alle kinderen (380!) in de vier sloppenwijken waar wij werken een mooi kerstcadeau te geven. Maandag, 21 december, zullen we deze cadeaus gaan uitdelen. De kinderen krijgen dan ook een speciale maaltijd; pasta met ‘echt gehakt’ is hier favoriet. We zullen buiten op drie verschillende tijden en locaties ons geluidssysteem neerzetten en kerstliederen spelen en een korte kerstboodschap delen.

Hier valt kerst in de zomervakantie; een tijd waarin de kinderen lang thuis zijn. We hebben hele mooie cadeaus kunnen kopen (denk aan een skateboard, voetbal, manicureset, uno spel) waar de kinderen heerlijk mee zullen kunnen spelen. We hopen dat de kerstboodschap de kinderen zal helpen te beseffen dat Jezus ook voor hen gekomen is en ze geliefd en meer dan welkom zijn bij hun hemelse Vader.

Wat plaatjes van de voorbereidingen van de kerstviering..

Recovery Coach

Ik, Linda, ben ook ‘recovery coach’ van ******. Dat houdt in dat ik voor haar de contactpersoon ben namens onze organisatie terwijl ze haar traject naar een vrij leven doorloopt. Ze heeft zo’n 7 maanden in een afkickkliniek doorgebracht en is nu in ‘fase 2’. Ze woont in een opvanghuis en ze werkt als vrijwilliger bij Uturn. (Uturn is een organisatie die daklozen helpt. Henk is ook actief betrokken bij het openen van een nieuwe vestiging van Uturn in Muizenberg.) Bij Uturn wordt ****** begeleidt in haar persoonlijke groei en kan ze werkervaring opdoen. Voor ****** is het helaas niet goed om (veel) tijd bij haar familie door te brengen, daarom zullen wij haar op eerste kerstdag ophalen, om er samen een speciale dag van te maken.

Kersttradities

Nu we een gezin zijn met jonge kinderen vinden we het ook leuk om onze eigen kersttradities te starten. Vorig jaar hebben we met Micha koekjes gebakken en kerstkaarten gemaakt, die we aan de buren gegeven hebben.

Het zijn hier geen donkere dagen, dus lichtjes in huis vallen bijna niet op. Een echte kerstboom heb ik hier zelf nog nooit gezien, en met kleine kinderen en beperkte ruimte is een boom in huis sowieso niet zo handig. We hebben een mooi alternatief gevonden en tuigen de boom in onze tuin op. Micha heeft vorig jaar bij de Chinese winkel de meest kitsche glitterballen uitgezocht en die hebben we dit jaar weer samen in de boom gehangen.

Naast de gezelligheid, willen we tijdens de adventstijd stil staan bij het wonder van kerst. We proberen elke dag met de kinderen bij een stukje van het kerstverhaal stil te staan. Ze mogen daarbij een pakje uitpakken met daarin wat lekkers en telkens een figuur uit het Kerstverhaal om te knutselen. (Voor de ouders met jonge kinderen: klik hier)

Licht in de duisternis

Het verhaal van kerst is ook de reden dat we hier in Zuid-Afrika zijn. Er is zoveel verdriet en onzekerheid om ons heen, veel van ons hebben dat ook speciaal in de corona tijd ervaren, maar er is Licht gekomen in de duisternis! Er is een weg terug naar God. Hij zal herstel geven. Jezus laat ons de liefde van de Vader zien.

Wij willen graag over dat Licht vertellen hier op duistere plekjes, waar verslaving, misbruik en uitzichtloosheid lijken te heersen. Velen hebben de hoop laten varen en (over)leven met de dag, maar met Gods kracht is er herstel mogelijk! In de afgelopen teamvergadering werd verslag gedaan van een bezoek aan een aantal mannen die vanuit onze ‘Hope Men’ groep nu in diverse afkickklinieken zitten. Wat een bemoediging voor ons! Het werk is zeker door gegaan tijdens ons verblijf in Nederland, en wat mogen er op dit moment veel mannen werken aan de nieuwe kansen die ze krijgen! Eén van deze mannen is een jonge vader die één van de grootste dealers in 7de Laan was. Hij doet het super goed! Ook is er een jongen die zwaar verslaafd was aan heroïne (een drugs die vreselijke afkickverschijnselen geeft) zonder medicatie, maar met Gods kracht bezig, aan zijn afkicktraject. Heel wonderlijk en echt een bemoediging.

Een lieve groet van ons!

We willen jullie als onze broers en zussen graag bedanken voor de steun en het meeleven die we tijdens ons verblijf in Nederland en het overlijden van Henk’s vader hebben gekregen! We voelen ons sterk verbonden met jullie. Het meeleven moedigt ons aan.

We wensen jullie een mooi kerstfeest toe! Gods licht schijnt en maakt het verschil van dag en nacht in ons leven. Wijzelf merken in spannende tijden dat er rust te vinden is in Gods woord. Moge Hij jullie zegenen! Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.