Expeditie Zambia 2012

In december 2012 hebben acht jongeren vanuit Bunchoten en Barneveld Kerst doorgebracht in Zambia. Ze waren daar om drie weken vrijwilligerswerk te doen bij twee verschillende projecten; een weeshuis en een dagopvang waar voor HIV besmette kinderen wordt gezorgd. Henk en Linda van de Geest organiseerden de werkvakantie. Zij hadden eerder al een werkvakantie naar Wakkerstroom in Zuid-Afrika georganiseerd.

We hebben weer een fantastische ervaring in Zambia mee mogen maken! Het werk dat we gepland hadden, hebben we allemaal kunnen uitvoeren en  het was met elkaar erg goed en ook erg gezellig! Het is allemaal bijzonder goed gegaan.

Zambia is weer een heel ander land dan Zuid-Afrika. Je ziet op straat alle typisch Afrikaanse plaatjes; vrouwen met kinderen op hun rug gebonden en een grote mand op hun hoofd en mannen op een rammelende fiets met een vastgebonden geit achterop. Ook de gerechten die we voorgeschoteld werden zijn even wennen. Zo hebben we gebakken rups, kippenklauw en geitenmaag aangeboden gekregen.

Voor vertrek had de werkgroep verschillende acties ondernomen om geld in te zamelen voor beide projecten. Dankzij de steun van vele sponsoren hebben we het volgende kunnen doen:

Bij het weeshuis dat de groep bezocht heeft, is een compleet toiletgebouw gebouwd met voor zowel de jongens als de meisjes twee toiletten en twee douches.

De omstandigheden in het weeshuis waar we waren zijn slecht. Doordat er maar een paar matrassen zijn, slapen de kinderen hutje mutje in de bedden. De pastoor die het weeshuis runt heeft vaak geen geld om de kinderen meer dan één maaltijd per dag aan te bieden. Ook het betalen van schoolgeld is moeilijk.

Kerst was echt een hoogtepunt tijdens onze werkvakantie! Voor alle kinderen was er een tas vol met kerstcadeautjes en een lekkere, voedzame maaltijd. Verder hebben we bij het weeshuis elk kind een set kleding kunnen geven. Het was mooi om te zien hoe blij de kinderen waren met de kleding! Veel van hun hebben nog nooit nieuwe kleding aangehad.

Bij het Immanuel project, een dagopvang waar kinderen met HIV opgevangen en begeleidt worden, hebben we een shelter kunnen laten bouwen. De kinderen krijgen bij het centrum elke dag een maaltijd en kunnen deze nu, ook tijdens het regenseizoen, op een beschutte plek opeten.

In de tijd dat de groep in Zambia was, was het daar zomervakantie. De groep heeft de kinderen een aantal leuke dagen kunnen geven door met ze te knutselen, spelletjes te doen en liedjes te leren (en aangeleerd te krijgen natuurlijk). De kinderen waren in het begin erg verlegen, maar genoten als snel duidelijk van de aandacht die ze kregen.

We verbaasden ons over de oudere jongens die ook enthousiast meededen met de knutselwerkjes. Af en toe beseften we opeens dat deze kinderen nooit bij hun vader of moeder op schoot kunnen zitten of getroost kunnen worden en dat is best heftig.

Ook hebben we bij beide projecten het gebouw geschilderd en muurtekeningen gemaakt. Vooral het weeshuis is hierdoor erg opgeknapt!

We zijn ook bij het gezondheidscentrum geweest, waar de AIDS-remmers verstrekt worden. Het verschrikkelijke probleem van HIV en AIDS komt dan wel heel dichtbij als je langs de rijen wachtende vrouwen en kinderen loopt.

We hebben veel kinderen leren kennen die in moeilijke omstandigheden opgroeien. Ze zijn HIV besmet en/of ze hebben geen ouders meer die voor ze zorgen. We zijn erg dankbaar dat we iets konden betekenen voor deze kinderen! Van de volwassenen die we mochten ontmoeten hebben we enorm veel gastvrijheid en dankbaarheid ervaren. In de kerk werden we ook enthousiast welkom geheten en ‘brothers and sisters’ genoemd. We voelden ons verbonden met deze mensen!

Heel graag willen we alle sponsoren, helpers en de mensen die voor ons gebeden hebben nog een keer hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van onze reis en de hulp die we konden bieden bij de projecten en aan de kinderen! We beseffen dat we dit zonder Gods genade en zegen niet hadden kunnen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.