Werkvakantie Wakkerstroom 2012

In juli 2012 zijn tien jongeren uit Spakenburg afgereisd naar Zuid-Afrika. Daar hebben we vier weken vrijwilligerswerk gedaan op twee verschillende scholen in het gebied Wakkerstroom en in een sloppenwijk van Kaapstad. Henk en Linda van de Geest organiseerden de werkvakantie. Zij hadden eerder al zeven maanden in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt.

De Rietvlei School
Toen Henk en Linda in Zuid-Afrika waren, hebben ze gewerkt op de school van Wakkerstroom. Deze school heeft contacten met Jeugd met een Opdracht, die een basis heeft in Kaapstad, en hierdoor hebben ze vrij regelmatig vrijwilligers op de school. Dankzij vrijwilligerswerk en donateurs heeft de school zich goed kunnen ontwikkelen en is nu een goede school in vergelijking met andere scholen op het platteland.

Daarom hebben ons werk uitgebreid naar een school die nog een stuk minder goed op de rit stond: Rachel’s school; de Rietvlei School. Rachel is een directrice die we in Zuid-Afrika ontmoet hebben en die een kleine school runt voor de kinderen van landarbeiders in een bergachtig gebied niet ver weg van Wakkerstroom. Op Rachel’s school wordt nog gedeeltelijk les gegeven in containers. Toen wij Rachel mailde met de vraag of het een idee was om deze containers te vervangen door een klaslokaal, mailde ze meteen terug dat ze het als een zegen zag dat wij haar willen komen helpen omdat het in de containers in de winter erg koud is en in de zomer erg heet.

Tijdens onze werkvakantie hebben we twee nieuwe klaslokalen gebouwd. Harold is een professionele timmerman en heeft dit project geleid. Op dit moment worden de lokalen afgewerkt door lokale arbeiders.

Verder hebben we op de Rietvlei school ook een aantal acties gedaan, die we eerder al op de school van Wakkerstroom gedaan hebben. Zo hebben we aan alle gezinnen van de Rietvlei school een studiebijbel mogen uitdelen. Ook konden we schoolkleding kopen voor de kinderen van wie de ouders dit niet kunnen betalen. Verder hebben we de ogen van de kinderen getest en konden we voor vijf kinderen een bril te laten aanmeten. Het was heel bijzonder om voor deze kinderen een zo groot verschil te mogen maken.

De Wakkerstroom School
In het wijngebied Wakkerstroom in de provincie West Kaap is een school opgericht waar de kinderen van de arbeiders die op de wijngaarden werken onderwijs en voedsel krijgen en waar hen verteld wordt over de liefde van God. Op deze manier krijgen de kinderen hoop op een betere toekomst. De ouders van deze kinderen zijn arm en onder hen komt veel alcoholisme voor. Hierdoor worden de kinderen verwaarloosd of zelfs mishandeld. Vanwege het alcohol gebruik van de ouders, worden kinderen vaak geboren met het ‘Foetaal Alcohol Syndroom’.

De school is opgericht door een echtpaar, de familie Abrahams. Annum Abrahams regelt vooral de zaken in de school en Martin Abrahams haalt de kinderen die te ver weg wonen om te komen lopen op met een bus en hij werkt in de gezinnen van de kinderen door praktische en geestelijke hulp te bieden.

Tijdens onze werkvakantie hebben we de kinderen die eerder al een bril van ons hadden gekregen opnieuw laten testen. Sommige waren nu inderdaad toe aan een andere sterkte. Ook hebben we op deze school (school)kleding en schoenen kunnen geven aan de kinderen die dit nodig hadden. Ook konden we een kleine ‘kerkdienst’ organiseren waarin we de mensen konden bemoedigen.

De sloppenwijk van Kaapstad
Het laatste stuk van onze reis waren we in Kaapstad. Hier sloot de groep aan bij een project dat is opgezet door een zendingsechtpaar. De man, Dave, heeft een project opgezet Better Shack. Hij leert de Xhosa mannen bouwvaardigheden, waardoor ze meer kans krijgen op werk. De huisjes die ze tijdens het leerproces bouwen zijn bijvoorbeeld voor gezinnen met een HIV besmette moeder, of voor kindgezinnen waar het oudste kind voor de andere kinderen zorgt. De vrouw van Dave, Joylynn, werkt met vrouwen met HIV. Ze heeft een werkgelegenheidsproject opgericht: Justice Dolls. De vrouwen maken dingen die ze kunnen verkopen in het winkeltje. Ook vinden ze bij Justice Dolls een luisterend oor en bemoediging. Tijdens onze werkvakantie hebben we in vier sloppen een vloertje kunnen leggen, waar de mensen eerst op de zwarte aarde leefden. Dit maakt voor de levensomstandigheden van deze gezinnen een groot verschil. Als het nu regent blijft hun vloer droog en er komt minder makkelijk ongedierte naar binnen.

Verder..
..hebben het hospice van Ashton bezocht. Hier wonen mensen met AIDS in een vergevorderd stadium. Ook wordt hier een ernstig gehandicapt jongetje verzorgd. In bepaalde culturen in Zuid-Afrika geloven de mensen nog steeds dat deze gehandicapte kinderen vervloekt zijn. We mochten in het hospice voor de mensen zingen en met ze bidden. Dit was een bijzondere ervaring!

..gingen we het bejaardenhuis in een achtergestelde wijk van Ashton bezoeken. Ook hier konden we de mensen bemoedigen en voor ze zingen.

..hebben we briefjes uitgedeeld die geschreven waren door kinderen in Nederland. Dit vonden de Afrikaanse kinderen erg bijzonder. Inmiddels hebben de kinderen van de Calvijnschool en de Jongelingschool een brief terug gekregen.

..hebben we voorlichting gegeven over hoe de kinderen hun tanden moeten poetsen. De kinderen kunnen niet makkelijk naar een tandarts toe. Er is geen vervoer en verder moeten hun ouders gewoon de hele dag werken. Bovendien zitten de wachtkamers bij de staatstandartsen zo vol, dat vaak niet eens iedereen aan de beurt komt. Ook is het zo dat tanden niet gerepareerd worden, maar voor het gemak gewoon getrokken worden. Daarom is het extra belangrijk dat de kinderen goed voor hun tanden zorgen.

..hadden we een stukje toneel voorbereid dat we op verschillende plaatsen hebben kunnen laten zien om de mensen bewust te maken over wat echt belangrijk is in het leven.

..hebben we voor de meest achtergestelde kinderen van beide scholen een leuk dagje uit kunnen organiseren met de nieuwe schoolbus.

Dankzij heel veel sponsoren, basisscholen, bedrijven, winkels, verenigingen en de uitzending op televisie van EO Metterdaad zijn al de acties die we gedaan hebben financieel mogelijk gemaakt. De werkgroep Wakkerstroom wil iedereen die heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken! Via het contactformulier kunnen alle geïnteresseerden ook een financieel overzicht aanvragen van het werk.

3 gedachten over “Werkvakantie Wakkerstroom 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.