Oeganda Mission 2013

In de zomer van 2013 heeft Linda van de Geest namens Utrecht Mission een jongerenreis naar Oeganda georganiseerd. De PCU kerken in Oeganda hadden ons hiervoor uitgenodigd. Jongeren uit Bunschoten, Hilversum, Nijkerk en Leerdam vertrokken naar Oeganda om daar hun handen uit de mouwen te steken en hun Oegandese broers en zussen te leren kennen.

We zijn in drie weken tijd op twee scholen geweest, waar we een programma draaiden met spelletjes, knutselwerkjes en Bijbelverhalen.

Ook hadden kinderen van verschillende scholen in Nederland briefjes geschreven aan de Oegandese kinderen. De kinderen vonden het heel bijzonder om deze briefjes te krijgen die kinderen in een ver land speciaal voor hen gemaakt hadden.

Naast het werken op de scholen was er een afwisselend programma met de jeugd van de PCU. Zo hebben we bijvoorbeeld straatevangelisatie gedaan. Dat was voor de meesten van ons Nederlanders de eerste keer en natuurlijk best spannend! Met de mensen die we tegenkwamen maakten we een praatje en we vertelden over het leven met Jezus en de kerk in hun buurt waar ze van harte welkom zijn. Bijna alle mensen waren erg gastvrij en luisterden naar wat we te vertellen hadden. We vonden het bijzonder om te zien dat de Oegandese jongeren hun geloof echt in de praktijk willen brengen. Ze houden het niet voor zichzelf, maar willen anderen het goede nieuws vertellen! Met de mensen op de foto hadden we bijvoorbeeld een bijzonder gesprek. De twee jongens rechts zijn jeugd van de kerk. De jongen in het midden vooraan was niet gelovig, maar vertelde ons later dat hij christen wilde worden.

De PCU kerken zijn heel direct betrokken bij barmhartigheidwerk. Deze gezondheidskliniek is bijvoorbeeld opgezet door de PCU. Het was indrukwekkend om de inzet van de dokter te zien op het gebied van voorlichting over verschillende besmettelijke ziektes en de zorg voor mensen die behandeld moeten worden of in de kliniek kunnen bevallen.

Eén van de meest bijzondere ervaringen was het logeren bij de gastgezinnen. We mochten genieten van hun gastvrijheid en warmte. Overal waar we kwamen waren de mensen duidelijk erg blij dat wij er waren en ervoeren onze komst als een bemoediging. We werden ook uitgenodigd om bij een christelijk radiostation over onze ervaringen in Oeganda te vertellen.

De laatste zondag in Oeganda gingen we naar een PCU kerk die een kostschool heeft opgezet. Bijna alle kinderen die daar wonen en naar school gaan, hebben één of beide ouders verloren. Dit jongetje vertelde ons dat hij later dominee wil worden. Hij liet zijn Bijbel zien, die vol stond met aantekeningen en onderstreepte tekstdelen, maar die ook geen voor- en achterkant meer had en oud, verscheurd en incompleet was. Konden wij hem misschien aan nieuwe Bijbel helpen? ‘Toevallig’ hadden we een tas met Bijbels in de bus staan en konden we deze jongen een Bijbel geven. Een bijzonder moment! Met sponsorgeld vanuit Nederland hebben we in totaal meer dan 100 Bijbels mogen uitdelen.

Op een zaterdag hebben we ’s morgens samen Bijbelstudie gedaan. De Bijbelkennis van de jongeren in Oeganda is een voorbeeld voor ons! ’s Middags zijn we naar het strand geweest. Gaaf om elkaar op deze manier ook wat beter te leren kennen!

Deze reis was een heel bijzondere ervaring. We mogen leren van de Oegandezen die God bij hun hele leven betrekken en op Hem vertrouwen. We voelen ons echt verbonden met onze broers en zussen in Oeganda! Meerdere malen is ons gevraagd de hartelijke groeten over te brengen en of we voor onze broers en zussen in Oeganda willen blijven bidden. We zijn dankbaar voor deze speciale reis en het feit dat we met allerlei verschillende volken dezelfde God mogen aanbidden!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.