Weer veilig thuis en koffie bussiness

Na weer een top vlucht met KLM werden we vanmorgen door onze ouders bij Schiphol opgehaald. Erg leuk om na drie bijzondere weken weer terug te zijn, daar waar je ouders er altijd zijn geweest en ook nu weer klaar staan voor het laatste stukje van de reis.

Vorig jaar zijn we met Marco het gesprek begonnen over de mogelijkheid om ons in te gaan zetten voor de stichting HOSA die in de sloppenwijk 7e Laan actief is. We hadden op dat moment nog weinig idee over hoe we zouden kunnen aansluiten, maar Linda wil zichzelf graag inzetten voor kinderen die niet veilig kunnen opgroeien en ik, Henk, wil aan de slag gaan met duurzame hulp door business. Verder willen we vooral ook leren van de ervaring en kennis binnen het HOSA team. Tijdens onze afgelopen reis werd voor Linda snel duidelijker waar haar hulp gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld als het gaat om het verder professionaliseren van de pre-school in het HOPE-centre. Die onder andere als doel heeft om de kinderen na deze pre-school op The Cristel House School te krijgen. Deze school mochten we afgelopen woensdag bezoeken, zie: http://christelhouse.org/our-schools/south-africa/ Andere mogelijkheden voor Linda zijn bijvoorbeeld het opzetten van huiswerkbegeleiding voor de oudere kinderen of een kinderkerk/kids club op zaterdag. Nieuwe initiatieven worden binnen Hosa altijd door minstens twee mensen gedragen en Linda kon ook al kennis maken met enthousiaste andere vrijwilligers die zich voor het kinder- en jeugdwerk inzetten.

Voor mij was het nog wat minder duidelijk. Marco is business-minded en heeft heel veel goede ideeën, maar wat werkt er nou goed in de praktijk en waarmee zou ik het verschil kunnen maken binnen de stichting. Afgelopen week vielen de puzzelstukjes van één idee voor het creëren van werkgelegenheid op z’n plek.

We besloten om dinsdagavond nog even naar Canal-Walk te rijden, het grootste winkelcentrum van het zuidelijk halfrond. Na het scoren van een spijkerbroek (helaas niet fairtrade 😉 was het idee om een kop koffie te drinken. Ik had geen zin om bij een grote Amerikaanse keten mijn koffie te bestellen (ander lang verhaal) en we besluiten te kijken of er bij de uitgang waar we Ester en Isebrand weer zouden treffen, misschien ook koffie wordt verkocht. Er staat inderdaad een klein standje en omdat Es en Is nog een boodschapje moeten doen, heb ik alle tijd om eens te horen waar de fairtrade koffie van deze man vandaan komt.

img_20170123_114300

De verkoper importeert zijn koffie uit Rwanda. Vanwege een collega uit Rwanda en een koffieavontuur met ZOA in Burundi, gaat mijn hart sneller kloppen. De koffieverkoper legt uit dat hij een businessmodel heeft waarmee hij jongeren uit sloppenwijken de kans geeft om een carrière te maken van barista (koffie-vakman) tot zakenman. Na een training tot barista, is het mogelijk om manager te worden van een stand, zoals deze in een winkelcentrum, en daarna is het mogelijk om je in te kopen in het bedrijf. Zo kan de trainee nog meer kennis krijgen en geld verdienen om daarna eventueel verder te kunnen gaan in andere business.

 

coffee-bussiness-capetown
Eén van de jongens aan het werk op een koffiestand

Als ik de verkoper vraag hoe hij aan zijn trainees komt, vertelt hij dat hij samenwerkt met de stichting Shiloh. Hey, die stichting kennen wij ook! De bus waarmee wij eerder die week van de Wakkerstroom school naar Birds Paradise waren gereden staat namelijk op naam van deze stichting. Het is een stichting die kleine en grote christelijk initiatieven aan elkaar koppelt en daarmee de kwaliteit verbetert. Zie ook http://www.shiloh.org.za/

Het blijkt dat de koffieman Daniel is, iemand die ik al ken sinds 2011! Het was tot nu toe echter niet gelukt om elkaar te ontmoeten. Daniel is tot 2012 de manager geweest bij Shiloh en hij heeft de Wakkerstroom-bus gekocht en afgeleverd op de school! We hebben elkaar met regelmaat telefonisch of via Skype gesproken en nu komen we elkaar niet toevallig tegen. Ik vertel hem dat we de volgende dag een afspraak hebben staan met iemand die jongens van de straat een barista opleiding aanbiedt.

De volgende dag spreken we Dave van Woza Coffee. Hij heeft 23 leerlingen getraind, waarvan 20 de opleiding hebben afgerond en er op dit moment al 16 een baan hebben in een restaurant, stand of café. Ook ontmoet ik iemand die jongeren traint via de stichting: http://learntoearn.org.za/index.php/ground-up-2/ground-up-about En verder spreek ik die avond iemand die op zoek is naar werk voor de jongeren die uit de gevangenis komen die hij op dit moment bezoekt. De barista training is ook voor deze jongens geschikt en Marco zou graag zien dat ook de vier jongens uit 7e Laan die op dit moment door een afkick-traject gaan, gaan deelnemen aan deze barista training. Erg leuk om de kansen van deze specifieke business te zien, wetende dat er nog zoveel meer mogelijkheden liggen voor de jeugd uit 7e Laan en omstreken om aan werk te komen.

 

img-20170123-wa0000

2 gedachten over “Weer veilig thuis en koffie bussiness

  1. Henk en Linda, geweldig, wat een’gestuurde’ ontmoetingen. Met kansen en goed werk! Een prachtige nieuwe uitdaging en roeping ligt voor jullie beiden klaar! wanneer zijn jullie van plan opnieuw en dan voor langere tijd te vertrekken? Is er genoeg zekerheid? groeten uit een warm Pellican Waters (bij Caloundra) in Australie waar we de laatste week van ons verblijf down under doorbrengen. We hebben enkele dagen geleden afscheid genomen van onze kinderen en kleinkinderen in Nieuw Zeeland. Ik heb veel foto’s geplaatst op facebook. We zien elkaar vast weer en houden contact. Tine en ik zijn eind volgende week terug en zijn dan acht weken weggeweest, groeten en succes! Egbert

  2. Henk en Linda,

    Prachtig om te lezen hoe jullie de weken hebben doorgebracht en waarschijnlijk (zo te lezen) jullie weg gaan vinden. En Henk van de voorgeschiedenis van de koffie weten we natuurlijk alles van af.

    Groet Gerrit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.