Terug in Wakkerstroom

Bedankt voor de leuke reacties! Dat motiveert om weer een stukje te schrijven. Nu ben ik, Linda, aan de beurt.

Na de eerste week behoorlijk intensief bezig te zijn geweest met de vakantie Bijbel week was het lekker om het weekeinde vrij te zijn. Ik was uitgenodigd voor een babyshower. Leuk om een hele groep meiden en jonge moeders te ontmoeten, waarvan de meesten via Jeugd met een Opdracht betrokken zijn bij ‘ministries’: christelijke initiatieven. Dit geeft zeker vertrouwen dat ik ook hier vriendschappen zou kunnen opbouwen.

Vorige week had ik een meeting met degenen van HOSA die betrokken zijn bij het kinderwerk. Het team bestaat uit allemaal enthousiaste vrijwilligers, die echt een verschil maken door het werk wat ze doen. Door de meeting heb ik een duidelijker beeld gekregen van het Early Childhood Development schooltje van HOSA en het kinderwerk dat tot nu toe opgezet is.

Vorige week waren we een aantal dagen in Wakkerstroom, het gebied waar Henk en ik in 2010 zeven maanden gewoond hebben. Het was bijzonder om daar terug te zijn en te ervaren dat we nog steeds een speciale band met veel mensen hebben.

families

Helaas zagen we ook heel duidelijk dat de patronen binnen de families zich blijven herhalen. Het jongere zusje is nu ook zwanger, van het kleine groepje special needs die ik les gaf gebruikt er tenminste één drugs en zijn er wel drie betrokken bij (kleine) criminaliteit, de lieve alleenstaande meid die we regelmatig bezochten heeft nu nog een kindje bij een andere man, in het weekeinde zijn de volwassenen van complete families dronken, en de jonge jongen die Henk hielp met allerlei klusjes rond de school zit in de gevangenis. Toch was het ook heel mooi om deze families en de jongen in de gevangenis te bezoeken. We werden met open armen ontvangen en we konden voor en met de families bidden. Als we bij HOSA gaan werken, zou het ook een optie kunnen zijn om bijvoorbeeld één keer in de twee weken naar Wakkerstroom te rijden om daar een dag families te bezoeken.

Ook hebben we rond Wakkerstroom beide scholen bezocht waar we eerder bij betrokken waren. We hebben daar ook het verhaal van Zacheüs verteld, met daarbij de mooie boodschap dat Jezus zonden wil vergeven en onze vriend wil zijn, wie we ook zijn of wat we ook gedaan hebben.

scholen

Verder hebben we een groepje kinderen uit de armste families van Wakkerstroom meegenomen voor een dagje uit. Dit konden we doen met de bus die destijds vanuit Spakenburg gesponsord is! Dat was op mijn verjaardag en daar heb ik erg van genoten.

uitje

Deze week hebben Henk en ik  verschillende meetingen met subgroepen van het HOSA team. We willen uiteraard graag een zo goed mogelijk beeld krijgen van hoe we ons op ons verblijf hier zouden kunnen voorbereiden. Gisteren hebben we een excellente Early Childhood Development school bezocht. Marco wilde graag laten zien waar hij met het ECD schooltje van HOSA naar toe wil werken. Ook hebben we de school bezocht waar de kinderen (hopelijk) na de HOSA ECD school naar toe gaan; een hele mooie school waar alleen kinderen uit de allerarmste gezinnen toegelaten worden.

Gisteren had Henk een meeting over (eerlijke) koffiebusiness. En eergisteren hadden we ook een hele bijzondere ontmoeting in een winkelcentrum wat beslist geen toeval kan zijn geweest. Misschien dat Henk daar nog wat over schrijft. Het idee achter de koffiebusiness en andere mogelijke initiatieven is om de jongens aan het werk te krijgen die succesvol uit het afkickprogramma komen.

Met Micha gaat het ook goed. Hij slaapt en eet goed en kan vaak ’s middags een tukje doen in zijn ‘eigen bedje’, dus dat is fijn. Het is ook erg gezellig om hier met Ester en Isebrand te zijn. Zij doen deze week wat meer toeristische dingen terwijl wij de meetingen hebben en passen ook af en toe op, dus dat is super.

samen

Ik vind het best lastig om een lijn in mijn verhaal te houden, want er is veel te vertellen. In ieder geval is het heel goed om deze drie weken hier te zijn (geweest) om het project en de mensen beter te leren kennen. We hopen ongeveer een week nadat we thuis gekomen zijn definitief de knoop door te hakken. Het is duidelijk dat de vraag naar toegewijde werkers hier groot is. We hebben het advies gekregen om thuis eerst even tot rust te komen en dan de beslissing te maken. In ieder geval kunnen we alvast vertellen dat het project er sterk uitziet en dat HOSA een fantastisch team heeft. Daarnaast is het ons wel nog duidelijker geworden dat de bevolking van 7e Laan echt uit gebroken mensen bestaat, die bijna allemaal ervaringen hebben met mishandeling, verkrachting en/of verslaving. Vooruitgang is hier niet snel zichtbaar en het werk zal veel geduld vragen. Daarom is de gemeenschap binnen het HOSA team ook erg belangrijk.

Veel liefs, wij genieten ook nog even van onze laatste dagen in de zomerzon! 🙂

Linda

 

3 gedachten over “Terug in Wakkerstroom

  1. Bedankt weer voor je mooie verhaal en sterkte met het kiezen van de juiste keuze voor de toekomst! Hartelijke groeten van Corry Zantema

  2. Wat mooi dat jullie je zo willen inzetten voor onze medemensen!
    Geniet nog maar even lekker van het zonnetje en Gods leiding gewenst bij het nemen van beslissingen.

    Groetjes Tim, Andrea, Anna, Iris en Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.