12 April: Day Zero

Day Zero, het klinkt als de titel van een science fiction film..

Hier in Kaapstad is ‘Day Zero’ een daadwerkelijke dreiging en voorspeld op 12 april 2018. Het is berekend dat er op deze dag geen water meer uit de kraan komt in Kaapstad. Het systeem wordt dan afgesloten en alleen bepaalde plaatsen zoals ziekenhuizen hebben dan nog toegang tot het laatste water dat in de dammen rond Kaapstad staat.

Er is al lange tijd een ernstige droogte in de West Kaap en de watervoorraad in de dammen is historisch laag. Al sinds we hier zijn gelden waterrestricties. Voor een plasje spoel je de wc niet door en je douchet zo kort mogelijk en je vangt het water hiervan op. Overal kom je oproepen tegen om spaarzaam met water om te gaan.

Vorige week reden we met Ward en Suzanne terug van ons uitstapje naar Franschhoek en Henk wilde graag ‘de toeristische route’ rijden en een kijkje nemen bij de Theewaterskloofdam, de grootste dam waaruit Kaapstad wordt voorzien van water. Hieronder zie je het verschil tussen wat Maps aangaf en de huidige situatie..

Day zero

Eerder had ik al wat doorstuurberichtjes gekregen over een gezamenlijk stiltemoment en toen ik een aantal dagen terug in de supermarkt was, werd er een verzoek omgeroepen om een moment stil te zijn en te bidden voor regen. Toch ook een bijzonder moment, zo’n oproep tot gebed zal in Nederland niet snel meer voorkomen.

We hebben ons tot voor kort niet veel zorgen gemaakt rondom Day Zero, maar nu de datum alwéér naar voren is gekomen, naar 12 april, is het wel erg kort na de bevalling. (Ik ben op 1 april uitgerekend.) Ik hoop van harte dat ik in de eerste week na de bevalling nog kan douchen en dat Henk nog niet in de rij hoeft te gaan staan voor water.

Na Day Zero zullen we naar waterpunten moeten gaan waar je per persoon elke dag 25 liter water op mag halen. Dat is ongeveer 1/5de van wat een Nederlander gemiddeld per dag verbruikt. Deze waterpunten zullen worden bewaakt door politie of militairen. Veel mensen zijn gespannen voor hoe het er na Day Zero aan toe zal gaan. Komen er rellen? Kunnen er ziektes uitbreken? Er is veel onduidelijkheid en het wordt de overheid verweten dat er niet op tijd is begonnen met waterrestricties en het treffen van voorbereidingen. Hoe zal het zijn voor de mensen die geen 25 liter water kunnen dragen (of 75 voor je gezin)? En wat als je geen auto hebt? Hoe kun je als huurder bewijzen hoeveel mensen er in je huishouden zijn? Welke voorzieningen en bedrijven zullen moeten sluiten?

Wij kunnen ons voorbereiden door een eerste voorraad drinkwater in te slaan. Op dit moment kom je in de supermarkt de grote waterflessen al niet meer tegen. We hebben de 25 liter jerrycans om water mee op te halen via iemand kunnen bestellen, want de winkel waar we eerst naar toe gingen had al een wachtlijst met 1500 namen voor deze jerrycans! Verder hopen we binnenkort een watergoot langs het dak te hebben, want er gaat waarschijnlijk eerder regen vallen, dan dat er weer water uit de kraan komt.

Deze mensen staan in de rij bij een bronwaterpunt om hun voorraadflessen te vullen.
Deze mensen staan in de rij bij een bronwaterpunt om hun voorraadflessen te vullen.

We zullen een tijdje met weinig water moeten leven en misschien een gedeelte van de dag kwijt zijn aan het halen van water. We proberen ons niet te druk te maken (Henk maakt zich sowieso niet druk natuurlijk) en ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Hosa zal in deze tijd waarschijnlijk nog meer mensen tot zegen kunnen zijn, bijvoorbeeld als we om ons heen de ouderen en alleenstaanden zien die zelf geen water kunnen halen.

Graag vragen we jullie gebed voor de inwoners van de stad. Dat er regen mag komen, maar dat we ons ook realiseren dat we afhankelijk zijn van God en de regen uit Zijn hand mogen ontvangen. Ook is gebed voor een eerlijke overheid hard nodig en gebed voor alle achtergestelde bevolkingsgroepen hier in Kaapstad.

Konden we maar een paar Afrikaanse zonnige zomerdagen inwisselen voor een paar grijze Nederlandse regendagen.. 🙂

2 gedachten over “12 April: Day Zero

  1. Beste Henk en Linda,
    Wat hoop ik voor jullie en alle mensen daar, dat het spoedig mag gaan regenen. Veel sterkte, ik bid voor jullie!
    Volgende week beginnen de ZOA collecte voorbereidingen weer en heb ik weer contact met je moeder, Linda.
    Hartelijke groeten van Corry Zantema

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.