Onze eerste werkweek

Het gaat goed met ons hier in Zuid-Afrika. Vandaag is het zaterdag en zometeen gaan we samen op pad en zullen we in een internetcafé dit bericht op de site zetten. In de afgelopen week heeft Henk , samen met Martin-John, een zoon van aunty Annum die altijd erg vrolijk en gezellig is, nog verder geholpen op de school in het klaslokaal dat de kerk gesponsord heeft. Hij timmert en schildert van alles dus ik verwacht dat hij erg handig is geworden als we weer terug zijn in Nederland.

Ik kon in de afgelopen week al beginnen met de kinderen met de ‘special needs’. Elke dag neem ik 8 kinderen elk een half uur apart. In het begin was het wel moeilijk om met ze te communiceren, maar het is al beter aan het worden nu ik een aantal belangrijke Afrikaanse woorden weet. Het zijn 5 kinderen uit grade 5 (ik denk ongeveer groep 6) en 3 uit grade 3 (groep 4?). Twee van de grade 5 kinderen waren er deze week niet. Johannes, vertelde Aunty Annum, is lichamelijk ook zwak en zijn moeder houdt hem daarom vaak thuis in de winter als het koud is. Johannes is ook degene van de kinderen die het slechts kan leren. Ik heb hun werkboeken gezien waar Nelly (degene van wie we de auto hebben overgenomen) met ze in gewerkt heeft en hij heeft alleen maar met kleurtjes tekeningen ingekrast. Ik denk dat hij echt zwak begaafd is, maar ik zal hem later wel ontmoeten. De twee leraren van de klassen zijn wel echt blij dat ik de kinderen uit de les neem, want ze kunnen weinig met ze. Ik vind het voor de kinderen wel heel zielig dat ze niet op hun eigen niveau les kunnen krijgen. Daarom wil ik naast het half uurtje per dag de kinderen ook graag regelmatig met z’n allen de les uit nemen om wat leuks met ze te doen zoals een spel of knutselen. De leraren vonden dit een goed idee om dat ze zich dan ook sociaal en motorisch verder kunnen ontwikkelen.

We konden in de afgelopen week ook helpen in de keuken. Aunty Betty is daar de chef en ze bereidt elke dag een warme maaltijd voor de kinderen. Ik heb ook heel veel foto’s gemaakt van kinderhoofdjes in de afgelopen week. Ze willen allemaal graag op de foto, zelfs de oudere jongens. Ik vind het allemaal erg knappe kinderen. De kinderen vinden ons erg interessant, maar veel zijn ook erg verlegen. Maar als ze eenmaal contact hebben gemaakt lachen en zwaaien ze de hele tijd naar ons. Ze zitten ook erg graag aan onze kleren en haren.

Aan het eind van de pauze blaast een van de leraren op een fluitje. Op de een of andere manier horen alle kinderen dit meteen. Als het fluitje klinkt blijven ze allemaal opeens precies staan waar ze stonden en is het opeens helemaal stil. Als iedereen dit netjes doet klinkt het fluitje daarna nog eens en gaan alle kinderen naar hun klaslokaal. Hier wachten de meisjes en jongens in twee verschillende rijen. Als de leraar het aangeeft dreunen ze een dankgebedje op en soms moeten ze dan nog hun handen wassen en drogen voor ze naar binnen mogen. Discipline bijbrengen is echt een van de doelen van de school. Dit omdat de kinderen dit thuis missen. Omdat wij anders gewend zijn is dit wel even bijzonder voor ons.

We staan hier lekker vroeg op; 6.45. Om half 8 moeten we in de auto zitten. De school begint om 8 uur.

Gisteren was Marco hier om te kijken hoe de zaken op de school ervoor staan en hoe de vrijwilligers (wij) kunnen worden ingezet. Hij nam twee meiden mee van de “Jeugd met Een Opdracht” basis (YWAM) in Kaapstad. Op vrijdag is de school om 13.00 uit en daarom zijn we gistermiddag samen met Marco, Tabea, Martina en Lucy naar een warm-water-bron-zwembad geweest hier dichtbij in Montagu om te genieten van het begin van ons 2e weekend in Zuid-Afrika. Ohja! Gisteravond was onze eerste Afrikaanse braai!

Liefs,

Henk & Linda

P.S. We zijn niet op onze mobiele nummers bereikbaar. We hebben nu wel een Afrikaans nr, dat zullen we later nog doorgeven. Ons adres komt later bij adresgegevens op de website te staan.

6 gedachten over “Onze eerste werkweek

 1. Als ik het zo lees gaat het wel goed komen daar met jullie,
  en als jullie terug zijn kan Henk wel een klusbedrijf beginnen
  wij hebben wel een paar proefklussen voor je:).
  Veel succes verder, wij houden het in de gaten.

  Groetjes

  Dirk en Aaltine

 2. Hoi Henk en Linda,

  Goed om te lezen dat het goed met jullie gaat !
  Wij zijn net terug van vakantie dus is het leuk om even te lezen hoe het jullie vergaat.
  Voor ons hier (Aart-wim,Jasper en Papa) de schone taak om jullie achtergebleven bed naar de zolder op Eemdijk te verslepen. Wat zullen we aan jullie denken aankomende dinsdagavond als dat ding uit elkaar moet ! (Ha,Ha,Ha)
  Goed om te zien hoe handig onze Henkie daar wordt!
  Groetjes van ons allemaal,

  Aart-wim, Esther, Jordy en Esmee

 3. Henk, doe je die raampjes nu al sneller dan in Italie? :-p.

  Goed om berichten als deze over jullie te lezen. Veel goeds gewenst!

 4. Ha lieve H&L,

  fijn om te lezen over jullie belevenissen! Lukt het al steeds beter om te communiceren in het Afrikaans? Wij zijn nu in Gasparina, iets warmer dan bij jullie denken we 😉 In gedachten zien we jullie hier aquajoggen :p
  We denken aan jullie!
  Veel liefs! xxx

 5. wat fijn dat jullie weten wat je doen kunt en direct aan de slag bent gegaan. succes. we blijven jullie volgen! kus marcel en joline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.