Ieren, bejaardenhuis, hospice, begrafenis, de wijngaard

In Kaapstad zit een Youth with a Mission basis waar aunty Annum goed contact mee heeft en daarom komen er regelmatig groepen daarvandaan om op de school te helpen en in de buurt hun handen uit de mouwen te steken. In de afgelopen week verbleef hier een groep van 24 Noord-Ieren. Op de school hebben ze allerlei leuke activiteiten met de kinderen gedaan (op de foto hieronder met ‘mijn’ special needs en een parachute),

een muurschildering gemaakt en Henk had een stuk of 5 assisten bij zijn klussen. We zijn met hen meegegaan naar het bejaardenhuis waar ze de mensen bezochten en in een zaaltje een aantal liederen zongen en voor de mensen baden. Het is een bejaardenhuis in een arme wijk opgericht speciaal voor mensen die mishandeld zijn of die geen plek hebben om te wonen of geen mensen om voor hen te zorgen, dus veel van hen krijgen nooit bezoek en waarderen het erg als er iemand langs komt.

Ook zijn we naar een hospice geweest waar terminale patienten (AIDS, TBC, en Kanker) de laatste weken van hun leven kunnen wonen. Ook hebben ze hier op woensdag een dagopvang voor chronisch zieke kinderen die haast niets kunnen, zodat de ouders of grootouders een dag de tijd hebben voor andere kinderen of dingen. De kinderen worden dan opgehaald met een busje.

We hebben daar met een vrijwilligster die de administratie doet gepraat. Toen we hiernaar vroegen vertelde ze dat ze geld ontvangen van de overheid, maar dat dit niet voldoende is om de kosten te dekken en het personeel te betalen. Het personeel ontvangt ongeveer 60% van het salaris dat ze elders zouden krijgen. Daarom zijn ze ook afhankelijk van giften. Een van de grote kostenposten is de luiers voor de mensen en de kinderen. Marco en Justine leiden een opvanghuis voor ernstig gehandicapte kinderen in Kaapstad en voor hen zijn luiers ook een grote kostenpost. We hebben Marco hun emailadres gegeven zodat ze misschien samen kunnen inkopen of van elkaars contacten gebruik kunnen maken. Als bekend is waar ze het voordeligst de luiers kunnen kopen is het misschien een mooie gelegenheid voor ons om het hospice financieel te helpen.

Dat het Nederlands erg op het Afrikaans lijkt is een groot voordeel voor ons. Wij kunnen redelijk communiceren met de kleine kinderen en oudere mensen die geen Engels spreken. Voor de Ieren en voor Tabea is dit veel moeilijker. We spreken hier verder veel Engels; we praten alleen Nederlands als we met z’n tweeen zijn.

Zondagmorgen zijn we naar een begrafenisdienst geweest. Een meisje van 17 jaar dat naar de Wakkerstroomschool toe ging is overleden, waaraan is voor ons niet helemaal duidelijk; iets in haar hoofd, misschien in combinatie met een hartaanval. Wij hebben het meisje nooit ontmoet, maar volgens aunty Annum konden we wel met haar meegaan naar de begrafenis. Tabea, Henk en ik waren de enige blanken in een overvol zaaltje waar de dienst gehouden werd. Het was heel bijzonder en mooi om de dienst mee te maken.

We waren gevraagd om zondagmiddag langs te komen bij een gezin dat woont in een van de huisjes op de wijnboerderijen waar we al eerder waren geweest. Toen we aankwamen zat het huis vol met kleine kinderen en een aantal volwassenen die samen een bloedige horrorfilm zaten te kijken (zij zijn degene in de buurt met een televisietje en dvd speler, ook al werkt het geluid maar half) en er was niet echt gelegenheid voor iets anders. Dus hebben we nog even buiten met de vrouw des huizes, aunty Betty staan praten. Toen wij aankwamen op de school werkte zij als kok in de keuken, maar de wijnboer heeft haar verboden om op de school te werken, omdat haar gezin in een huisje van de boer woont moet ze op de wijngaard blijven werken. Ze nodigde ons uit om de volgende dag bij haar op de wijngaard te komen kijken om te zien hoe het werk is. Maandag was een nationale vrije dag (vrouwendag), maar de werkers op de wijngaard moesten blijkbaar wel werken. Dus wij zijn maandagmiddag naar de wijngaard gegaan en we dachten dat we daar wel even een paar uur konden meehelpen, maar het bleek moeilijker te zijn dan we dachten. Ze knippen nu de oude en zwakke takken af en snoeien de nieuwe sterke takken, maar voor ons is er haast geen verschil te zien.

 

Gelukkig zijn we er ook nog als de druiven geoogst worden, vanaf januari, dus hebben we beloofd dat we dan maar komen helpen.

Als je voor ons wilt bidden, heel graag voor de volgende dingen:
– Danken dat onze start hier zo goed is en bidden dat God ons hier wil gebruiken om wat voor de mensen te kunnen betekenen.
– Wijsheid om het geld dat zoveel mensen bij elkaar hebben gebracht goed te besteden.
– Voor het meisje (een jaar of 16/17?) dat me schreef dat ze zwanger is.

Heel veel liefs,

Henk & Linda

8 gedachten over “Ieren, bejaardenhuis, hospice, begrafenis, de wijngaard

 1. Dag Henk & Linda!

  Bijzonder mooi, om zo het een en ander mee te krijgen rond jullie bezigheden daar. Goed te lezen dat jullie start goed is geweest en zal ook zeker bidden voor verdere zegeningen!

  Hartelijke groet en veel sterkte!
  Larry

 2. Tjonge, jullie komen best met veel verschillende dingen in aanraking waar een helpende hand welkom is.. Sterkte maar ook veel plezier en voldoening gewenst.
  Liefs!

 3. dag lieve mensen,

  wat fijn om te lezen dat jullie een goede start hebben gehad! echt iets om dankbaar voor te zijn. wat fijn voor ons om dat via de mail mee te mogen lezen. wat een afwisselende weken hebben jullie al gehad…. heel bijzonder! wij wensen jullie een goeie tijd toe. en we blijven jullie volgen. dikke kus vanuit NL

 4. Beste Henk en Linda, fijn te lezen dat de start van jullie verblijf zo goed is verlopen. sterkte en het allerbeste toegewenst. Respect voor wat jullie daar doen. Groeten uit Spakenburg.

 5. hallo Henk en Linda,

  wat fijn om te horen dat het goed gaat in Zuid-Afrika, het is een mooi land maar als ik jullie berichtjes lees en de foto`s zie word je er mee geconfronteerd hoe rijk en bevoorrecht wij zijn in ons land en dat deze mensen met weinig tot niets toe moeten komen.
  ik vind het daarom ook heel goed dat jullie je tijd en energie hier in willen steken om wat voor deze mensen te kunnen betekenen en dat jullie ook iets blijvends kunnen doen.

  ik blijf jullie volgen en zal voor jullie bidden.

  de hartelijke groeten Henriëtte

 6. He Henk en Linda,
  Wat een mooie site hebben jullie met hele leuke berichten!
  Heb je Abel al gezien op het filmpje van ma?
  Kunnen jullie ook skypen met evt webcam dan kunnen we skype-daten.
  Toen ik vananvond terug belde kregen we jullie niet meer te pakken.
  We wensen jullie een fijne week toe, wij gaan ook weer aan de arbeid.
  We hebben een heerlijke vakantie gehad!
  We sturen van de week een link met wat foto’s
  Heel veel liefs van Arie, Mirjam en x-je van Abel

 7. Lieve Henk en Linda,

  Wat bijzonder om te zien waar jullie mee bezig zijn. Zoveel verschillende dingen.
  Ik ben trots op jullie!!

  groetjes en een dikke kus voor allebei,
  Margré

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.