Een paar indrukken van de afgelopen dagen

Het gaat goed hier. We zijn al best lekker gesetteld in ons huisje en we zijn begonnen in 7e laan. We lopen mee in de verschillende projecten om straks te kunnen beslissen waar we kunnen gaan versterken. We dachten dat we al best heel wat gewend waren, maar ik, Linda, merk dat het mij best heel veel energie kost om kennis te maken met de gebrokenheid van het leven in de sloppenwijken hier. Hieronder een paar van mijn indrukken van de afgelopen dagen;

Donderdag
We bezoeken een safe house voor kinderen. Hier wonen een aantal kinderen die eerder in 7e Laan woonden, maar die uit huis geplaatst zijn vanwege misbruik of geweld. Als we vragen hoeveel procent van de kinderen uiteindelijk terug kunnen keren naar hun ouders, krijgen we te horen dat dit minder dan 1 procent van de kinderen is. Zodra de kinderen in dit safe house wonen, hebben ouders het idee dat ze zich om deze kinderen geen zorgen meer hoeven te maken. Ze komen de kinderen niet bezoeken. De sociaal werkers die betrokken zijn, zijn meestal te druk om met het gezin aan de slag te gaan om het mogelijk te maken dat de kinderen terug kunnen. De kinderen raken gefrustreerd omdat ze denken dat de huismoeders een bezoek met hun ouders in de weg staan. Dit belemmert ze weer om een goede relatie op te bouwen met de huismoeders, die uiteindelijk vaak hun pleegmoeder worden.

Vrijdag
We lopen samen met Marco door de sloppenwijk 7e Laan. Hij stelt ons voor aan de mensen die we tegenkomen. Bijna alle mensen zijn erg vriendelijk en maken een praatje. Dan komen we een man tegen die hoogstwaarschijnlijk gebruikt heeft en mijn hand net iets te stevig beet pakt en zegt dat ik hem een kus moet geven. Met Marco en Henk erbij is het niet bedreigend, maar het bevestigt dat ik niet zomaar alleen door de wijk moet lopen.

We rijden met de auto naar een andere sloppenwijk. Er staat een gebouwtje dat vroeger een kerk was. Nu wordt het ‘de Hel’ genoemd. Hier zijn mensen verkracht en vermoord.

Zaterdag
Gisteren zou onze bank bezorgd worden, maar een paar uur na de afgesproken tijd belde de verkoper/meubelmaker; hij was in slaap gevallen in de bank. (Hoe bedoel je?! In ONZE bank? ;)) Na zaterdag weer een paar uur wachten arriveert de bank! Heerlijk om ’s avonds in te kunnen ploffen.

Henk heeft die ochtend een seminar gevolgd en heeft mooie contacten opgedaan als het gaat om een ander sociaal/community development project in Kaapstad. ’s Avonds gaan we uit eten bij Spur, lekker goedkoop én er is een binnenspeeltuin voor de kinderen. Micha klimt in het toestel en Henk zit in de kinderhoek te gamen. #lekkerrustig

Zondag
In Spakenburg dronken we na de kerk bijna altijd koffie bij familie. Fijn dat Jo en Phoebe dichtbij wonen en gezellig om hun en de kinderen bij ons op de koffie te hebben!

img_20170530_231618Maandag
Ik, Linda, ben de ochtend op het schooltje. Vijf kinderen tussen de 3 en 5 jaar worden meegenomen naar de tandarts. Even later komen ze terug. Bij allemaal zijn tanden of kiezen getrokken. Bij een jongetje van drie zijn al zijn vier boventanden voorin getrokken, omdat ze allemaal verrot en al afgebroken waren. Hij lijkt in shock. Op het schooltje leren de kinderen om tanden te poetsen, maar ik zie dat het voor veel kinderen al te laat is.

’s Middags ben ik bij de eerste sessie van een traumagroep die 8 weken zal draaien. Er is best een grote opkomst van zo’n 8 vrouwen. Elke week zullen we ook iets leuks doen om te ontspannen, deze week versieren we cupcakes. Ik bekijk stiekem hoe sommige dames bordjes vol cupcakes wegwerken en een plastic beker vol met glazuur mee naar huis nemen.

Dat waren wat losse indrukken om een indruk te geven.. 🙂

4 gedachten over “Een paar indrukken van de afgelopen dagen

  1. Lieve Henk, Linda en Micha,

    Sjonge wat een indrukken zeg! Ik kan me voorstellen dat je daar niet (snel) aan kunt wennen! Fijn dat jullie wel ook fijne contacten op doen en dat jullie daar niet alleen zijn. Hopelijk voelen jullie je er snel thuis en zijn de ervaringen wat minder heftig. Ik kijk er erg naar uit om jullie begin volgend jaar weer te zien!

    Liefs, Suus

  2. wat is er veel ellende en verdriet! kan me voorstellen dat dat veel indruk maakt! Al die in de steek gelaten kinderen. Sterkte en we bidden voor jullie! Liefs!

  3. Hi Henk en Linda. Lekker om te hoor dat julle aan die werk is . Baie sterkte met die wonderlike werk wat julle onder die minder bevoorregtes doen. Hoop om julle weer te ontmoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.