Baby Spam

Ik weet niet of je ook op Facebook actief bent en ons speciale berichtje hebt gezien; we mogen begin april een kleintje verwachten! Op dit moment ben ik 18 weken zwanger. We kijken uit naar ons tweede vandeGeest-Schreudertje!! (Hopelijk zijn dit keer ook beide families zichtbaar vertegenwoordigd ;-))

 

 

Vrijdag ben ik met twee andere meiden naar MamaMagic geweest, een baby expo in Kaapstad, vergelijkbaar met de negenmaandenbeurs in Nederland. Erg leuk om er een dagje met nieuwe vriendinnen op uit te zijn. In de beurs werden de verschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika op baby gebied me duidelijker. Wat ik bijvoorbeeld opvallend vond, was dat er bijna geen kinderwagens rondreden met een ‘wieg’. Bijna alle aanwezige baby’s lagen in een autostoeltje op een kinderwagen of buggy. Terwijl in Nederland geadviseerd wordt je kindje zoveel mogelijk plat te leggen en niet te lang in een maxi-cosi te laten zitten, lijkt niemand zich hier daar druk om te maken. Kinderwagens met een ‘bak’ voor de baby zijn hier ook veel minder te koop. Ook bijvoorbeeld een box wordt weinig gebruikt en is moeilijk te vinden hier.

Eén van de meiden vroeg me wat ik zou missen uit Nederland nu ik zwanger was en ik vertelde over de kraamzorg die we in Nederland gewend zijn: een geschoold iemand komt de nieuwe moeder een paar dagen helpen met de verzorging van de baby en doet ook licht huishoudelijk werk. Wauw! Hier hadden deze meiden, die zelf uit de VS komen, nog nooit van gehoord. Wat een luxe hebben we in Nederland.

Sowieso de hele kraamweek die we in Nederland kennen met bezoek en cadeautjes is anders hier. Ik verbaas me erover dat ik nieuwe moeders al binnen no time op straat tegen kom. Cadeautjes (voornamelijk praktische dingen zoals luiers en luierdoekjes) krijg je hier tijdens je babyshower. Die is wel vergelijkbaar met wat wij sinds een aantal jaar in Nederland doen, alleen is het bidden voor de baby en moeder ook een belangrijk onderdeel. In de week na de bevalling komt niemand zomaar op bezoek: moeder en kind hebben rust en privacy nodig. Wel is het binnen de Jeugd met een Opdracht gemeenschap gewoon om een ‘mealtrain’ op te zetten; gedurende twee weken komt er elke avond iemand een maaltijd brengen voor het gezin. Ook niet verkeerd…

Een ander verschil is dat ze hier geen geboortekaartjes kennen. Hmm.. even over nadenken hoe wij dat gaan doen. Vind het zelf natuurlijk wel erg leuk om een geboortekaartje te hebben voor ons nieuwe kleintje, maar als de mensen hier zich vervolgens afvragen wat de bedoeling van zo’n luxe kaartje is.. In ieder geval kunnen we kaartjes sturen naar/vanuit Nederland natuurlijk. 🙂

We hebben er nog even over nagedacht om in Nederland te bevallen. Onze verzekering zou dan een gedeelte van de reis betalen. We hebben daar niet voor gekozen, omdat je dan zo’n lange tijd weg bent uit Zuid-Afrika. Ook lijkt het me lastig om daarna hier weer te settelen met de baby. Onze nieuwe kennissen en vriendenkring heeft dan de periode voor en na de bevalling niet meegemaakt. Bovendien zijn hier ook goede doktoren, als is het percentage keizersnedes in privé ziekenhuizen wel verontrustend hoog, maar we hebben een gynaecoloog gevonden die voor natuurlijk bevallen is.

Wat grappig is, is dat mensen hier veel opener over het onderwerp baby’s zijn. In Nederland is het een behoorlijk persoonlijke vraag, maar hier is het veel gewoner om iemand te vragen of ze hoopt om (nog meer) kinderen te krijgen. Ook vragen ze mij of ik hoop dat het een jongen of een meisje is, of ze geven zelfs al aan wat ze zelf voor mij hopen.

Tot zover voorlopig de baby spam. 🙂 Over ons werk is ook nog veel te vertellen, dus ik hoop snel weer wat te schrijven. Liefs van ons!

9 gedachten over “Baby Spam

 1. Fijn dat het allemaal goed gaat daar.
  Ik moest namens André jullie feliciteren en dat jullie daar nog veel mooie dingen mogen doen.
  Heel veel liefs vanuit bunschoten

 2. Hallo Linda en Henk, van harte gefeliciteerd met de zwangerschap. Veel sterkte met alles. Ik wens jullie een goede voorbereidingstijd en alle goeds.

 3. Wat leuk om alles te lezen..zo fijn dat alles goed gaat en Henk je pa en ma komen nu al gauw ze hebben er zin in.
  Net een vergadering van het koor gehad met je moeder.
  Geniet met de voorbereidingen en Gods Zegen op jullie werk.
  Groetjes Jan en Ada v.d. Groep

 4. Leuk om te lezen! Goed dat jullie de beslissing genomen hebben om daar te blijven, dat geeft vast ook wat rust!
  Xxx

 5. Hoi Henk en Linda,
  Grappig om te lezen hoe het er daar aan toe gaat.
  We wensen jullie nog een goede zwangerschap en verdere tijd toe en Gods zegen op jullie werk!

  Groetjes Tim en Andrea
  Anna, Iris en Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.