Op bezoek

Hierbij een verslag van de moeder en zus van Linda over onze 10 dagen in Zuid-Afrika:

Het was heel erg mooi om zelf te kunnen zien hoe Linda en Henk aan het werk zijn met de kinderen van Wakkerstroom! We maakten een spelletjesdag mee op zaterdag, een vrijdagavond jeugdmeeting, een thanksgiving-bijeenkomst op dinsdagavond bij kaarslicht, (omdat er geen stroom was) en 2 schooldagen. Het heeft diepe indruk op ons gemaakt. Daarnaast hebben we ook veel moois gezien van de Afrikaanse natuur. Wat ook indruk maakte was het grote verschil tussen rijk en arm. Luxe winkelcentra in Kaapstad en daarnaast armoede in de sloppenwijk.

Het viel ons op hoe gehoorzaam en lief de school kinderen zijn. Samen met grade 3 en 5 hebben we briefjes teruggeschreven aan de kinderen van  groep 5 en 7 van de P. Jongelingschool. En in het klasje van Linda mochten we meewerken met de kinderen die bijzondere zorg nodig hebben.  De kinderen waren al blij met een Webbie! Er waren weinig materialen op de school (geen viltstiften, weinig rekenhulpmiddelen enz.), dus het was erg leuk om het gesponserde materiaal te kunnen geven. Een van de kinderen probeerde zijn pen te slijpen, dat was even een voorbeeld hoe weinig deze kinderen gewend zijn. 
Je kon zien dat de ‘kinderen van Linda’ genoten van de stempels, de boeken en kinderbijbels!

Veel kinderen hadden geen schoenen of droegen kleding met gaten. De maaltijd die ze dagelijks op school krijgen is ook zeker geen overbodige luxe.

De mensen die in de wijngaarden werken verdienen zo weinig dat ze daar eigenlijk niet van kunnen leven. 50 Rand per dag, dat is ongeveer 5 euro. De huizen zijn slecht onderhouden. We gingen ergens op verjaardagsbezoek. Er  waren geen cadeautjes. Er was zelfs niets te eten of te drinken! Het trof ons dat die mensen evengoed blij en dankbaar zijn en dat ze op God vertrouwen.  Linda las daar voor uit de Zuid-Afrikaanse Bijbel en er werd voor de leden van de familie gebeden. Voor we weggingen zongen we met elkaar nog een lied voor de Here.
De vader van het gezin hebben we niet gezien, hij sliep zijn roes uit..

Als de school uitgaat om half twee moeten de kinderen die wat verder weg wonen nog lang wachten op de busjes die hen naar huis brengen. Het zou mooi zijn als er een betere oplossing komt voor het vervoer van de kinderen.

De voetbalwedstrijd tussen Blauw en Rood was ook een hoogtepunt. Wat waren de oudste jongens van de school trots toen ze de echte voetbalkleding aanhadden! Henk is nog niet klaar met zijn voetballessen, maar we hebben genoten van de wedstrijd. De jongens werden toegejuicht door leerkrachten en kinderen van de school.
De wedstrijd eindigde met 1-0, verslag volgt nog door Henk in De Bunschoter!

Henk en Linda doen mooi en dankbaar werk. De kinderen houden van hen, dat kun je zien. Als je even  mag meekijken kun je begrijpen dat ze hun hart verliezen aan deze kinderen en hun families die zo weinig hebben, maar die zoveel terug geven:  aanhankelijkheid, stralende ogen, lieve briefjes, hun getuigenis van geloof en vertrouwen op God.

Wie meer wil weten moet maar eens langskomen en foto’s komen bekijken!

Klara Schreuder

4 gedachten over “Op bezoek

 1. we vinden het leuk om steeds een kijkje te nemen op de site en te zien wat voor mooi en dankbaar werk henk en linda mogen doen
  ook fijn dat klara/juf en zus hilde zelf een kijkje konden nemen en zo jullie aan t werk te zien en natuurlijk ook weer even in t echt te kunnen spreken
  esther vind alles erg leuk en verteld heel veel over jullie mooie en bijzondere project
  ze was verrast om een leuk briefje mee terug krijgen van jessica uit zuid-afrika
  we wensen jullie heel veel plezier,we blijven jullie graag volgen

  vriendelijke groeten aan jullie en alle kinderen

 2. Super leuk weer een update!
  Vandaag kwamen er een paar kinderen op koor met briefjes uit Zuid-Afrika!! Zo trots als een pauw waren ze. En toen we het voorlazen lag het hele koor dubbel, wat een taaltje!!
  We zijn trots op jullie Henk & Linda!!

  Lieve knuffel, Tiny (en de rest)

 3. hoi Henk en Linda
  jullie zijn heel lief dat jullie voor kinderen van wakkestroom opkomen
  en ik vind het ook lief naar zuid – afrika zijn gerijst voor hun
  mijn juf Klara schreuder kwam ook ik noem haar juf Schreuder om dat zo hoort
  en soms zeggen alleen meester en soms ook meester Rick
  maar ik heb een vraag zeiden ze gewoon juf , juf linda ?
  ik zou het niet weten
  ik weet dat je lievenlings kleur roze is !
  die van mij rood
  jou klasje is mooi rose mijn kamertje is paars en rose en rood
  eigenlijk is mijn lievenlings kleur rose paars oranje en rood
  en ik vind het leuk dat ik een briefje naar christolene heb gehreven wand ik kreeg gewoon een super leuk briefje trug
  en nog wel in het zuid – afrikaans maar het kan ook engels zijn

  christolene is 12 en kan nog steets niet goed schrijven .
  ik begrijp dat wel

  ik vond het leuk te komen praten

  DENISE

 4. Beste Henk en Linda

  ik kijk voor het eerst op jullie weblog. prachtig wat jullie allemaal doen.
  ga zo door, dankbaar werk.

  waarom ik een reactie stuur?
  ik zag Henk in het blauwe shirt, een hele goede loting ik zou hem maar aanhouden, een erg warm gevoel hoor. het staat je heel goed.

  ik doe jullie mede namens mijn vrouw de hartelijke groeten.

  de vader van Luther Hartog, anders weet je mischien niet wie ik ben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.