Micha 1 jaar

Wat gaat de tijd snel! We zijn alweer bijna een maand hier. Er is genoeg om over te vertellen, maar een hoogtepunt was toch zeker Micha’s verjaardag!

Een eerste verjaardag wordt hier groots gevierd (waarschijnlijk omdat in het verleden veel kindjes stierven voor hun eerste verjaardag) en heeft een speciaal thema. Dus van tevoren kwam de schooldirectrice bij mij informeren waar Micha van houdt. Behalve van eten wist ik op te noemen dat Micha dieren leuk vindt. Hier op het terrein zijn honden, een kat, een paard en ganzen en Micha vindt ze allemaal interessant en is nergens bang voor.

We hadden dus de hele base uitgenodigd voor een feestje op maandagmiddag. Die dag had ik met onze schooldirectrice afgesproken dat we een half uur van tevoren, om 4 uur, het klaslokaal zouden gaan versieren. Dus toen er om 16.20 nog niemand was, was ik teleurgesteld. Blijkbaar was het toch niet zo belangrijk. Maar al snel bleek dat de schooldirectrice thuis de laatste hand legde aan de cupcakes die ze gemaakt had voor het feestje en dat ze van tevoren met een anderen speciale decoratie bedacht had, zelfs inclusief stickers voor de colaflesjes en uitdeelzakjes voor de kinderen! Natuurlijk had ik al kunnen weten dat de afgesproken tijden hier niet zo gelden als in Nederland. Er kwamen nog wat anderen om te helpen met het klaarzetten en we hadden tijd genoeg voordat iedereen kwam. Ik vond het heel speciaal dat onze schooldirectrice samen met anderen hier zoveel aandacht en tijd aan besteed had! Ik voelde ons echt welkom en geliefd. 🙂

Dus we werden verrast met een dierenthemafeestje! Veel mensen brachten zelf ook nog wat lekkers mee, dus het was een echt Argentijns eetfestijn. Toen het klaslokaal aardig volgestroomd was zei de schooldirectrice tegen mij; ‘Oké, jullie kunnen nu beginnen.’ Ik wist niet dat er een begin aan het feestje zat, dus ik zei: ‘Oké, dus we gaan de taart aansnijden?’. Maar nee, dat gebeurde meestal pas aan het eind of halverwege het feestje. Het begin was een woordje van de ouders met een gebed. 🙂 Natuurlijk! Dus ik bedank de mensen voor hun komst en Henk bidt en daarna viel men aan op het eten. Toen het eten op dreigde te gaan raken, was het tijd om de taart aan te snijden. Maar natuurlijk niet voordat er speciaal voor de jarige gebeden werd; dat hij een goede tijd mag hebben in Argentinië en joy mag geven aan Gods hart en aan de nations! 🙂

MICHA bday klein

Daarna mochten we traditioneel de kaarsjes uitblazen en de taart aansnijden. Helemaal leuk! Voor Micha hadden we in de stad een plastic loopautootje gekocht. Een simpel ding en ik weet niet hoe lang hij het vol houdt, maar op een plek waar iedereen eenvoudig leeft van giften, konden wij natuurlijk niet met een groot cadeau aankomen. Er wonen hier geloof ik zo’n 50 mensen permanent die betrokken zijn bij verschillende ‘ministries’. De ministries zijn bijvoorbeeld: het organiseren van activiteiten en evangelisatie in de vrouwengevangenis vlakbij, het geven van lessen over hygiëne, seksualiteit en huiselijk geweld op scholen en het runnen van een soepkeuken voor daklozen in de stad. Ook zal er binnenkort een groep mensen vertrekken naar Equador om te gaan helpen na de aardbeving. De school is maar één van de onderdelen van de base. De mensen leven hier in kleine huisjes, vaak met gedeelde keukens en badkamers. Aanstaande maandag is er weer een kinderverjaardag van een jongetje dat 5 wordt. Zijn moeder had de taart voor Micha gebakken, dus ik vindt het leuk om een leuk cadeautje voor dit jongetje te kopen en ik had aan zijn moeder gevraagd wat hij leuk vindt. Daarna vroeg ik of zij al een cadeau voor hem gekocht hadden, maar toen vertelde ze dat ze waarschijnlijk het cadeau volgende maand zouden geven, omdat ze deze maand de onkosten voor het feestje ook had. Ik vind het wel indrukwekkend dat mensen zo uit Gods hand leven en luxe en comfort hebben opgegeven (deze vrouw komt oorspronkelijk uit Finland) voor het dienen in verschillende ministries!

Nadat we 7 maanden in Zuid-Afrika waren geweest, zeiden mensen soms wel tegen ons dat ze ons nog wel voorgoed naar een project in het buitenland zagen vertrekken. En wij hebben het er samen wel eens over dat we graag de allerarmsten zouden willen helpen. Maar nu ik terug kijk naar mijn eerste reactie toen ik ons huisje hier zag, moet ik toch wel bekennen dat ik niet weet of ik er wel klaar voor zou zijn. Ook hier genieten we van kleine uitstapjes naar de stad en drankjes op een terrasje, maar toen ik diezelfde Finse jonge vrouw vroeg welke uitstapjes zij weleens gemaakt had, behalve naar de stad, hield het wel op met in vele jaren één keer naar een plek met heetwaterbronnen, hier een uur met de auto vandaan. De mensen wonen hier niet voor het avontuur of het mooie land, maar echt om God en anderen te dienen en dat is heel bijzonder om te zien.

Na het feestje kreeg ik ook nog een tas met warme kleertjes voor Micha, van een moeder van een jongetje die wat ouder is dan Micha. Hier trekken ze de kindjes als het onder de 15 graden wordt mutsen en tweede broekjes aan, dus waarschijnlijk vinden sommigen Micha wat zielig (die overigens al flink begint te zweten als hij met zijn jas aan in de wagenzak zit). Natuurlijk vond ik het erg lief dat ze de kleertjes aan mij gaf. Micha kruipt hier op zanderige betonnen vloeren, dus zijn kleertjes zijn elke dag vies. Ook zullen de broekjes het wel niet lang vol houden. Wij doen Micha nu dus ook regelmatig twee broekjes aan, om zijn knietjes te beschermen. 🙂

Alweer een heel verhaal, over Micha ’s verjaardag met wat omzwervingen en ik heb nog veel meer te vertellen, dus misschien schijf ik nog wel een keer dit weekeinde.

Een lieve groet uit Argentinië en een fijn Pinksterweekeinde toegewenst!

 

8 gedachten over “Micha 1 jaar

 1. Wat super leuk om te leZen over Micha’s verjaardag en jullie verdere ervaringen tot nu toe. Gods zegen!

  Lieve groet,

  1. Hoi Henk en Linda. Ook in Katwijk worden de verhalen van jullie met bewondering gelezen….Met de foto’s en de levendige verhalen is het net of ik mee geniet in Argentinië zelf. Dank voor de tijd om het allemaal op ‘papier’ te zetten. Geniet en ik wens jullie Zijn Kracht en Wijsheid toe.
   Marianne uit Katwijk

 2. Mooie update en verslag Henk! Gefeliciteerd met Micha´s verjaardag. Fijn dat jullie alle belevenissen en ervaringen zo mooi met ons delen. Ik wens jullie de warmte en inspiratie van Gods GEESTkracht bij studie, verblijf en getuigen! Groeten aan en zegen voor de hele gemeenschap. Tis hier ongelooflijk koud (6 graden momenteel) en nog kouder dan met kerst vorig jaar. Ook krijgen we van tijd tot tijd herfstbuien. Maar we warmen ons met jullie aan het vuur van de Geest! groeten!

 3. Van harte gefeliciteerd met Micha, wat een seciale verjaardag in Argentinie. Wel de familie missen maar veel lieve mensen om jullie heen maakt ook veel goed. Veel liefs en goed te horen dat het goed gaat met jullie, God is bij jullie!

 4. Hoi Henk, gefeliciteerd met jullie zoon! Wat een bijzonder verhaal heb je geschreven. Weet dat we in gedachten en met ons gebed bij jullie zijn. Een harteljke groet vanuit Lelystad: Tanja van Bert

 5. Va harte gefeliciteerd met zoonlief en bijzonder om dat op deze manier te vieren! Mooie tijd verder met elkaar! Warme groet en zegen!

 6. Beste Henk en Linda, wat een leuk verslag van de eerste verjaardag van Micha! Van harte gefeliciteerd met zijn verjaardag. Wel bijzonder om dit daar te vieren! Ik wens jullie een goede tijd in Argentinië en veel zegen met jullie studie. Hielke, Annemieke, Bjorn en Jeanine zijn nu in Bariloche ( Patagonië). Ze komen dus jullie kant uit!

  Hartelijke groeten van Corry Zantema

 7. Nog hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van Micha! Leuk om via de foto’s te zien wat een gezellig feest het was. Bijzonder om zo je eerste verjaardag te vieren. Hier net Opwekking gehad met koud en nat weer én zonder jouw gezelschap, Henk. Maar weer veel warmte ontvangen door Gods liefde in mensen, in de samenkomsten enz. en uit kunnen delen. Een zegenrijke tijd gewenst!
  Vrede en alle goeds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.