CBS de Vrijenburg

Dit schooljaar zamelen de kinderen van CBS de Vrijenburg geld in voor de kinderen in de sloppenwijk 7de Laan in Kaapstad!

Wat was er al een mooi bedrag verzamelt door de kinderen van de Vrijenburg! Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn!

De afgelopen twee weken was Abe, de man van juf Mirjam, in Zuid-Afrika voor familiebezoek. Hij kwam ook het schooltje bezoeken in 7de Laan.

abe

 

Hij had een waterbaan meegenomen die is gekocht met het geld dat de kinderen van de Vrijenburg verzamelt hebben. De kinderen waren erg blij met de waterbaan! Zoiets hadden ze ook nog nooit gezien, want dit kun je niet kopen hier in Zuid-Afrika. In Nederland wordt het winter, maar in Zuid-Afrika wordt het nu zomer. Zodra het hier nog iets warmer is zet ik de waterbaan in elkaar en kunnen we nog meer foto’s laten zien.

Ook zijn er twee leuke loopfietsjes gekocht voor de kinderen van het schooltje. Daar wilden alle kinderen natuurlijk direct mee spelen, dus de juffen moeten goed in de gaten houden dat iedereen de fietsjes om de beurt kan gebruiken in de pauzes.

 

waterbaan mag weg

 

Voor de kinderen van het woensdagmiddag (afterschool) programma konden we van het geld dat gespaard is een blender kopen. Deze hebben we meteen de volgende woensdagmiddag gebruikt. Eerst hebben we de kinderen allerlei fruit laten zien. Het meeste fruit kenden ze wel, maar de namen van bijvoorbeeld kiwi en ananas wisten ze niet. Daarna hebben we de kinderen uitgelegd hoe je het fruit kan snijden en samen konden de kinderen kiezen welk fruit ze in de smoothies wilden. We hebben verschillende combinaties geprobeerd die allemaal erg lekker waren.

Voor de kinderen was het goed om vitamines binnen te krijgen, maar we hebben ze expres niet te veel gegeven, want soms kan je maag van streek raken als je geen vers fruit gewend bent. We gaan de blender zeker snel weer gebruiken want alle kinderen vonden het erg leuk en het was een ontzettend gezellige middag!

 

2017-10-30

 

Ohja! In één van de brieven van de kinderen werd gevraagd of we wel een stopcontact hebben voor de blender. Die hebben we, al zien de stopcontacten er hier in Zuid-Afrika wel een beetje anders uit. Kijk maar naar het plaatje. Vaak zit er ook een knopje bij het stopcontact, zodat je hem aan en uit kunt zetten. Omdat we de blender hier in Zuid-Afrika gekocht hebben, heeft hij al de goede stekker.

electricity-type-M-socket-296x300

Behalve de waterbaan, de loopfietsjes en de blender, kwam Abe ook een vlaggenlijn, veel mooie brieven en tekeningen brengen van de kinderen van de Vrijenburg. We hebben samen bekeken hoe de Nederlandse vlag eruit ziet en ik heb de kinderen voorgelezen wat er in het Nederlands geschreven stond. Omdat Nederlands op Afrikaans lijkt, kunnen de kinderen er veel van begrijpen. Het was heel bijzonder om deze cadeaus, mooie tekeningen en lieve brieven te krijgen uit Nederland!

De kinderen van het woensdagmiddagprogramma hebben meteen een vlaggenlijn gemaakt voor de kinderen van de Vrijenburg. Deze hebben we mee kunnen geven aan Abe. De kleuters van het schooltje wilde ook graag iets voor de Nederlandse kinderen knutselen, dus dat komt er later nog aan!

 

collage

Liefs uit Zuid-Afrika van Linda, namens alle kinderen van het woensdagmiddagprogramma en het schooltje in 7de Laan!