Wakkerstroom

Hieronder kunt u zien wat er tijdens onze eerste reis met uw steun gerealiseerd is in Wakkerstroom.

De diaconie van de Noorderkerk te Spakenburg heeft de bouw van een nieuw lokaal mogelijk gemaakt. Dit lokaal was nodig omdat de school groeit en de klassen te groot waren. Henk heeft nog kunnen helpen bij de afwerking van het lokaal. Inmiddels is het lokaal in gebruik.

Met 900 euro van het sponsorgeld is een extra lokaaltje gebouwd. Hierin zal een klein bibliotheekje met leesboeken voor de kinderen komen en Linda kan het lokaaltje gebruiken om met de special needs in te werken. Later zal het lokaaltje voor allerlei doeleinden gebruikt worden aangezien er in de school geen ruimte is behalve de klaslokalen en een klein kantoor.

Khayelitsha is de grootste sloppenwijk in Kaapstad. In 2005 is hier in twee zeecontainers een opvangcentrum gestart voor (zwaar) gehandicapte kinderen; Sibongile. Veel Khosa mensen, de zwarte bevolking van de sloppenwijk, geloven dat er een vloek op gehandicapte kinderen rust en daarom worden ze vaak voor de buitenwereld verstopt. Bovendien leven veel grote gezinnen samen in een klein krot en is het percentage tienermoeders erg groot, regelmatig als gevolg van incest of verkrachting. Door deze redenen wordt er vaak niet goed voor de gehandicapte kinderen gezorgd. Het eerste opvanghuis is opgezet door een Khosa dame die haar eigen gehandicapte kindje had verloren. Later is Marco, onze contactpersoon, deel geworden van het bestuur van Sibongile en inmiddels zijn de twee containers twee opvanghuizen geworden waarin elk ongeveer 15 kinderen wonen. Sibongile doet het werk dat de overheid eigenlijk zou moeten doen en is netjes geregistreerd, maar wacht nog steeds op finaciele overheidssteun. Hierdoor zijn de opvanghuizen en de mamma’s die hier werken afhankelijk van giften. Wij hebben besloten om met een gedeelte van het sponsorgeld dat we niet speciaal voor de kinderen van de Wakkerstroom school hebben gekregen het opvanghuis te ondersteunen door een maand luiers te sponsoren. De kosten hiervan zijn 900 euro. Zie ook het bericht.

Met behulp van een plaat met letters hebben we de ogen van kinderen op de school getest. De kinderen waarvan we dachten dat ze misschien een bril nodig hebben, hebben we meegenomen naar de opticien. Deze wou de kinderen gratis testen en een flinke korting geven op de brillen.

Uiteindelijk hebben 5 kinderen een bril gekregen. De kosten hiervan waren 218 euro.

 

Op school zijn inmiddels door de Gideons gratis bijbeltjes uitgedeeld aan de kinderen in de twee hoogste klassen. Gideon zal nu elk jaar terugkomen om in de een-na-hoogste klas bijbels uit te delen. Ook hebben we een studiebijbel gevonden die we aan alle, ongeveer 200, gezinnen van de school willen geven. Dit is een bijbel in de vorm van een dagboek dat begint op 1 januari. Je leest tekstgedeeltes die bij elkaar passen. Op 1 januari is dit bijvoorbeeld genesis 1, maar ook een bijpassende psalm en een stukje uitleg. Deze bijbel kan de mensen helpen om regelmatig te lezen en ook te begrijpen wat ze lezen. Bij elke Bijbel geven we een bemoedigende brief uit Nederland. We hebben de eerste Bijbels uitgedeeld op de kerstavond bijeenkomst op de school. Op tweede kerstdag hebben we ook een aantal Bijbels bij de mensen gebracht en de rest zullen we na onze vakantie doen. De kosten voor de Bijbels waren 2075 euro.

Van de vrouwenvereniging Tryphosa van de Petrakerk en van de kaartenmolen die op verschillende plekken heeft gestaan en van een individuele gift die we hebben gekregen, hebben we 50 tassen gemaakt om uit te delen aan de gezinnen op kerstavond. In de tas zat onder andere; een stuk zeep met een washandje, tandpasta en twee tandenborstels, knikkers, kleurpotloden, koffie, ranja, koekjes, chips en snoepjes. De kosten hiervan 250 euro.

We hebben schooluniformen en rugtassen mogen geven aan de kinderen van wie de ouders deze niet kunnen betalen. We hebben heel veel kinderen blij kunnen maken, nog veel meer dan de paar op deze foto. Het Groenhorst College en nog een grote sponsor heeft dit mogelijk gemaakt.

We hebben een spiksplinternieuwe bus mogen aanschaffen voor de school! De kinderen werden voorheen elke dag met taxibusjes naar de school gebracht. Dit was duur voor de school. Bovendien waren er maar twee taxibusjes waardoor de eerste kinderen al een uur eerder dan normaal klaar moesten staan en waardoor er nadat de school sloot nog een uur kinderen stonden te wachten op de busjes. Deze busjes werden vaak volgepropt met kinderen waardoor regelmatig onveilige situaties ontstonden. De bus kan nu ook gebruikt worden voor de dinsdag- en vrijdagavond bijeenkomsten op de school, zodat er nog meer mensen kunnen komen. De bus staat op naam van een betrouwbare stichting in Kaapstad. De school kon geen eigenaar van de bus worden, omdat de overheid dan zou kunnen besluiten om de bus ergens anders in te zetten. Belangrijke afspraken over onderhoud en dergelijke zijn vast gelegd in een contract. We zijn blij en dankbaar dat we dit grote project mochten uitvoeren dankzij zoveel giften!

Wat we in Zambia hebben mogen betekenen kunt u zien op de pagina Expeditie Zambia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.