Vorig weekeinde, de kliniek en Murchison Falls

Afgelopen zaterdag hadden we een jeugddag in Serere, het gebied waar de school en de kerk staan en waar we vanaf Kapchorwa elke dag naar toe reden. We hebben weer ons toneelstukje gebruikt en Benjamin en Antony (een Oegandese jongen) hadden een praatje ter inspiratie/bemoediging.

Zondag zijn we naar de PCU kerk gegaan in Serere. Het was een fijne, warme dienst! Toen we rond een uur of 10 begonnen zat er maar een handjevol mensen in de kerk, maar gedurende de dienst kwam iedereen binnendruppelen en rond 1 uur zat de kerk bomvol! Voor de dienst begon konden we nog wat zeggen tegen de kinderen die naar de Bijbelklas waren gegaan. Het was gaaf om te zien hoeveel kinderen dit waren! (foto linksonder) Tijdens de dienst werden de Bijbels uitgedeeld die we hadden meegenomen. Het aantal mensen dat geen Bijbel had was groter dan het aantal Bijbels dat we hadden meegenomen, maar ze werden door de ouderlingen op een transparante en eerlijke manier uitgedeeld. Het was duidelijk dat de Bijbels als een groot geschenk verwelkomd werden. Na de Bijbels werden ook de ballen en pionnen die we achterlieten bij de kerk zorgvuldig verdeeld over de Bijbelklas en de jeugdgroep.

Tijdens en na de dienst vroegen veel gemeenteleden ons de hartelijke groeten over te brengen aan hun broeders en zusters in Nederland!

Maandag hebben we een kliniek kunnen bezoeken die gerund wordt door weer een andere PCU kerk in de buurt van Kapchorwa. We hebben veel bewondering gekregen voor de dokter (en tegelijkertijd manager) die hier werkt! Vanuit de kliniek wordt voorlichting gegeven over verschillende ziektes en de mensen uit de omgeving kunnen hier behandeld worden of bevallen. Ook als de mensen geen geld hebben worden ze hier geholpen. Als groep hebben we voor de kliniek een couveuse gesponsord. Dit was één van de grootste wensen van de dokter. Van het opgehaalde sponsorgeld hebben we ook een gift gegeven voor het mooie werk dat vanuit de kliniek gebeurd.

Maandagmiddag hebben we de Sipi waterval bewonderd, dé attractie van de omgeving. Daarna zijn we begonnen aan een wandeling met een gids, maar door de regen zijn we in een restaurantje gestrand, wat ook wel een keer lekker was.

Dinsdag zijn we terug gereden naar Kampala. Onderweg hebben we nog een bron (volgende de Oegandezen dé bron) van de Nijl bezocht. Woensdag hebben we souvenirs ingeslagen op de souvenirmarkt en zijn we ’s avonds lekker uit eten geweest. Donderdag hebben we de reis gemaakt richting het Murchison Falls national park. De reis viel wel tegen, we zaten bijna de hele dag in de bus. We kwamen tegen 7 uur ’s avonds aan bij een bijzondere plek aan het water. Hier sliepen we in tenten met daarin heerlijke bedden. Vrijdag hadden we een dag in het park. Er ging een gids met ons mee in de bus die ons veel dieren heeft kunnen laten zien. We hebben zelfs een leeuw kunnen spotten (dé favoriet van de Oegandezen onder ons)!

‘s Middags hebben we een boottocht gemaakt naar de Murchison watervallen. We hebben veel krokodillen en nijlpaarden gezien, volgens onze gids zelfs duizenden. Onze gids vertelde ook dat dit de plek is waarvandaan de Britten de slavenhandel in Oeganda zijn begonnen. Pijnlijk om ook hierbij stil te staan!

Op dit moment zijn we op de terugweg naar Kampala. Morgen is onze laatste dag en maandag gaan we terug reizen. Wat hebben we een bijzondere tijd achter de rug! We hebben veel geleerd van onze Oegandese broers en zussen; hoe ze hun geloof toepassen in hun dagelijks leven door bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen altijd te bidden. Ook heeft de bijbelkennis van de Oegandese jeugd indruk op ons gemaakt. Het wonen bij de gastgezinnen was ook heel bijzonder. Wat waren deze mensen gastvrij en open! We zijn dankbaar voor deze mooie tijd en bidden of de Here ons werk dat we mochten doen wil zegenen!