Laatste week in Mendoza

Hier weer even een berichtje van ons! We zijn vandaag onze laatste week voor vertrek ingegaan! Fijn, na drie maanden terug te zijn geweest in de schoolbanken, zien we ernaar uit om wat we geleerd hebben in de praktijk te gaan brengen.

Vorig weekeinde hebben we als DTS groep nog taarten en muffins gebakken om te verkopen in het park. Sommige van onze medestudenten hebben namelijk nog niet genoeg geld om hun verblijf te betalen tijdens het outreach gedeelte.

Onderweg naar de stad begon de verkoop van taart al in de bus. Eerder hadden we al gezien hoe dat werkt: je vraagt eerst aan de buschauffeur om toestemming, terwijl je hem een stuk taart aanbiedt, vervolgens mag je voorin de bus een reclamepraatje maken of kun je de stoelen langs gaan.

Ikzelf ben niet zo’n geweldige koekenbakker, dus ik heb mijn bijdrage geleverd door kleertjes te verkopen van Micha die te klein zijn geworden.

Desktop2

 

Ook hebben we vorige week, met dank aan het Vrouwen Zendings Comité in Spakenburg, inkopen gedaan voor de soepkeuken. De soepkeuken, die eigenlijk ‘comedor’ heet; dus ‘eetkamer’, is een mooi initiatief van YWAM Mendoza. Elke vrijdagmiddag zijn dak- en thuislozen hier welkom voor een warme maaltijd en een bemoediging vanuit de Bijbel.

Een paar weken terug waren we er voor het eerst bij en toen heeft Henk het praatje gedaan. Daarna kwamen we in gesprek (zo goed en zo kwaad als dat lukt in het Spaans) met één van de bezoekers. Een lieve man die ons foto’s liet zien van zijn familie van wie hij gescheiden was.

Het ging toen zo:
De YWAMers koken op de base en haasten zich om het eten zo warm mogelijk te kunnen uitserveren. De bezoekers staan al bij de deur te wachten. De ruimte is koud en de tafel wordt gedekt met plastic bestek en een mengelmoesje van verschillende oude borden en bekers.

De visie van YWAM is om ‘de eetkamer’ uit te breiden naar:
Een behaaglijke plek waar de mensen van de straat zich op kunnen warmen. De YWAMers bereiden de maaltijd op locatie. Het is een huiselijke plek waar de bezoekers één voor één binnen druppelen. Terwijl het eten gaart kunnen de bezoekers een praatje maken of helpen met de tafel dekken. Op de tafels liggen mooie tafelkleden en netjes bestek. Op deze, andere, manier worden de daklozen ‘ge-eerd’ en hebben ze veel meer het idee dat ze bij iemand thuis uitgenodigd zijn. Ook is er meer gelegenheid om contact te krijgen met de elkaar.

Daarom hebben we besloten om met de bijdrage van het Vrouwen Zendings Comité de eerste benodigdheden te kopen om de mensen een fijnere plek te bieden. We hebben bestek gekocht, borden en glazen, waterkannen, broodmandjes en tafelkleden. Zie de ‘voor’ en ‘na’ foto’s hieronder.

Lees je dit en zou je wel willen bijdragen aan dit project? Neem dan even contact met ons op!

comedor

 

101MSDCF1

 

niet

 

Zaterdag gaan we op reis. We gaan met z’n drieen eerst vliegen naar Iguazu. Dit doen we omdat we de busreis naar Rio de Janeiro wel erg lang vinden voor Micha. In Puerto Iguazu hebben we dan een vakantieweekendje en gaan we de watervallen bezoeken! Vervolgens stappen we bij de rest van het team op de bus en rijden we naar Rio.

In Rio gaan we evangeliseren tijdens de Olympische Spelen. Er komen mensen uit allerlei landen en wat zou het mooi zijn als de vele christenen die naar Rio gaan eraan kunnen bijdragen dat veel bezoekers het goede nieuws mee naar huis nemen!

Na ongeveer twee weken vliegen we vanaf Sao Paulo (het onderstaande kaartje klopt dus niet helemaal) naar Costa Rica. Daar nemen we de bus naar Tegucigalpa in Honduras. Daar zijn we het grootste gedeelte van onze outreach. In dit kleine land in Centraal Amerika heeft men te maken met grote uitdagingen, zo leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens en zijn veel mensen betrokken bij geweld, drugshandel, prostitutie of andere misdaad. We sluiten hier weer aan bij de plaatselijke base van YWAM.

Na onze tijd in Honduras rijden we terug naar Costa Rica, waar we nog een aantal lessen ‘community development’ zullen volgen op de YWAM base.

Rond 22 september vliegen we naar Santiago, vanaf waar we met de bus terug naar Mendoza gaan voor de diplomering.

Na de DTS gaan we nog naar Lima in Peru, waar we Willem en Erna Vedder gaan bezoeken en wat mogen zien van het mooie werk dat zij daar doen.

Een hartelijke groet van ons!

Afbeelding1

9 gedachten over “Laatste week in Mendoza

 1. Beste Henk en Linda,
  DIep respect voor jullie mooie werk, veel kracht, liefde, gezondheid en Gods zegen gewenst. Goede reis en wees voorzichtig! Knuffel voor de kleine Micha! Hielke, Annemieke, Bjorn en Jeanine zijn nu in Mexico en komen as. donderdag thuis! Hartelijke groeten van Corry Zantema

 2. Super gaaf om te lezen hoe jullie daar vertoeven mis jullie wel als buurtjes.
  Veel succes met jullie verdere reis en dikke kus aan micha!
  Gr de van de mheentjes

 3. Hallo Henk en Linda,

  Jullie kennen mij niet – en ik jullie ook niet, behalve van de blogs – , maar ook ik heb een tijd meegedraaid met de base in Mendoza. Het is echt super gaaf om jullie verhalen te lezen. Ik herken heel veel in de beschrijvingen. El Comedor was voor mij elke week “vaste prik”. Super om te merken dat de droom steeds meer vorm begint te krijgen, en dat jullie daar zo in hebben bijgedragen. Het ontroert me dat bijvoorbeeld alleen al het drinken uit glazen een stempel drukt op de waarde die deze mannen hebben. 🙂 Prachtig om een stukje van jullie hart te zien, wat niet afschrikt van viezigheid en stank en droogte. Het lijkt me ook super bijzonder om dit als gezin te doen, met zo’n klein mannetje erbij.

  Ik wil jullie graag bedanken dat jullie voor mij zo’n bemoediging zijn. Gods werk gaat door, ook als ik zelf een plaats moet verlaten. Hij stuurt andere broers en zussen die met frisse moed en eigen creativiteit verder mogen gaan in de weg die God met Mendoza en El Borboullon gaat. En ik hoop dat dit ook een bemoediging voor jullie zal zijn. Ik geloof niet dat er ‘tusseninfases’ zijn, die er niet toe doen. Elke dag is een speciaal ontworpen stukje tijd van God, waar Hij intenties mee heeft. Elke plek waar we zijn is een plek die hongert naar het Koninkrijk van God. He is in control en Zijn plan staat vast! (Jeremia 29:11)

  Veel zegen in het nieuwe stuk, en als jullie het nog op tijd lezen, ook echt veel liefs voor de mensen van de Base!

  Groetjes, Rachel

 4. Beste Henk en Linda,
  Wat bijzonder om al jullie verhalen te lezen.
  Heb respect voor het werk wat jullie doen daar en vooral al de voorbereidingen die daar voor nodig zijn.
  Ook leuk om Micha te zien, wat een lekker mannetje.
  We wensen jullie Gods zegen toe
  Groetjes Tim en Andrea
  Anna, Iris en Peter

 5. Lieve Henk en Linda, jullie maken mooie dingen mee en ervaringen met mede christenen en zien veel armoede en de armoede van het ongeloof, jullie zijn gezegende mensen om dit werk te mogen doen, samen met jullie kleine Micha, hij is makkelijk? Hij ziet al jong andere culturen, hij is nog klein maar onbewust neemt hij daar veel van mee, veel liefs en Gods zegen, woensdag wordt tante Hanneke begraven na een lange slopende ziekte, bidden bindt samen, veel liefs Te en Albert

 6. Hoi Henk en Linda en Micha,

  Leuk om jullie belevenissen te lezen, veel respect voor jullie!

  Gods zegen toegewenst op jullie werk en een goede reis.

  Groeten, Wim en Wendelien, Isaak, Jesse en Juliette

 7. Ha Henk en Linda,
  Wat leuk om zo even een kijkje in jullie leven te hebben! Gaaf wat jullie doen… zal ook vast weer veel vragen en gedachten met zich meebrengen… Waar gaat God ons brengen etc. Maar dat komt goed ;-)!
  Hier nog een maandje en dan de grote dag. Heerlijk aan het aftellen!
  Veel zegen daar!

  Groet,
  Mark & Margaretha

 8. Hallo Henk en Linda, een respectvolle groet van jullie “buurvrouw”en groet de Iguazu van mij, ik was er jaren geleden de allermooiste waterval ter wereld, en één van de mooie plaatsen van God’s schepping, ook daar diep respect voor!
  Frannie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.